Verpleegkunde | Operatieassistent of Anesthesiemedewerker
Operatieassistent of Anesthesiemedewerker

Verpleegkunde | Operatieassistent of Anesthesiemedewerker

In onze opleiding Operatieassistent of Anesthesiemedewerker leren we je alles wat je moet weten over de zorg voor een patiënt bij een operatie. Je past wat je leert meteen toe in de operatiekamer. Je werkt namelijk tijdens de opleiding al in het ziekenhuis.

Deze opleiding volg je naast je opleiding Verpleegkunde. 

Dit programma noemen we ook Technische Leerroute. 
Met een hbo-v of mbo-v diploma kun je een verkort programma volgen.

 • Locatie Heerlen
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Nederlands

Opleiding in beeld

Over de opleiding

Over de opleiding

We leren je alles wat je moet weten over de zorg voor patiënten voor, tijdens en na een operatie.  
 
Operatieassistent 
We leren je hoe je ervoor zorgt dat de patiënt op een veilige manier wordt geopereerd. Je leert hoe je de chirurg hierbij ondersteunt. En hoe de benodigde instrumenten, materialen en apparatuur werken en op een veilige manier worden gebruikt . Maar ook hoe je zorgt dat de OK klaar is en materialen steriel zijn. Ook het begeleiden van de patiënt en de administratie horen erbij. 

Anesthesiemedewerker 
We leren je hoe je ervoor zorgt dat de patiënt op een veilige manier wordt geopereerd . We leren je hoe je de anesthesioloog ondersteunt bij het onder narcose brengen of verdoven van de patiënt. Ook het bewaken en begeleiden van de patiënt met verschillende technieken en apparatuur komen aan bod. 

Hoe ziet je week eruit?

Je volgt 2 opleidingen en hebt dan ook een drukker rooster dan andere studenten. Met een goede planning gaat dat lukken! In de eerste 2 jaar ben je ongeveer 50 uur per week bezig met je studie. 8 tot 10 uur daarvan verdiepen we ons in OK-thema’s zoals chirurgie, anesthesiologie, operatieve en anesthesiologische zorg en technieken. We geven colleges en trainingen en je werkt met andere studenten aan opdrachten.  

Leren op de ok
Je leert het vak voor een groot deel in de praktijk, op de operatiekamer dus. De laatste 2 jaar van de opleiding werk je zelfs 4 dagen per week in het ziekenhuis. Ervaren anesthesiemedewerkers en operatieassistenten begeleiden je tijdens je werk op de operatiekamer.

We leren je het vak voor verschillende medische specialismen, bijvoorbeeld orthopedie of plastische chirurgie. Als je klaar bent met de opleiding kun je dan ook overal aan de slag. 

Sneller klaar met je opleiding

De opleiding duurt 4, 3 of 2 jaar.  

 • 4 jaar, voor schoolverlaters

  Je combineert de opleiding Verpleegkunde met de opleiding Operatieassistent of Anesthesiemedewerker. Je loopt in de eerste 2 jaar stage op diverse zorgafdelingen en de operatieafdeling. In het derde en vierde jaar leiden we je vooral op de operatieafdeling op.

  Aan het eind krijg je 2 diploma’s: het hbo-v-diploma en het diploma Operatieassistent of Anesthesiemedewerker.

  We noemen dit de HBOV-Technische leerroute.

 • 3 jaar, voor mbo-v'ers en hbo-v'ers na jaar 2

  In het eerste jaar ligt de nadruk op de verpleegkundige zorg op hbo-niveau en de relatie met anesthesiologische en operatieve zorg. Daarna ga je aan de slag op de OK-afdeling. Je werkt 4 dagen in het ziekenhuis en gaat 1 dag naar school.

  Aan het eind krijg je 2 diploma’s: het hbo-v diploma en het diploma Operatieassistent of Anesthesiemedewerker. 

  We noemen dit de verkorte HBOV-Technische leerroute.

 • 2 jaar, voor hbo-v'ers

  Met een hbo-v diploma kun je je diploma aan de opleiding Operatieassistent of Anesthesiemedewerker in 2 jaar halen. Je werkt 4 dagen in het ziekenhuis en gaat 1 dag naar school. 

  We noemen dit de post-HBOV -Technische leerroute.

Gezondheidszorg en techniek combineren om anderen te helpen. Dat leek me altijd al supergaaf. Bij de Technische Leerroute van de opleiding Verpleegkunde kan dat allemaal. In mijn laatste jaar van de havo heb ik een opleidingsplek geregeld bij de operatiekamers van het Maastricht UMC+. Ik kwam door de selectie en volg nu de Technische Leerroute waarmee ik straks een tweede diploma kan halen: operatieassistent of anesthesiemedewerker.

Bruni Erkens
 • Collegegeld en overige kosten

  Tijdens de drie- en vierjarige opleiding betaal je elk studiejaar collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: je maakt afspraken met het ziekenhuis over een tegemoetkoming in de kosten voor je boeken en ander studiemateriaal.

  Studeer je in de tweejarige opleiding, dan betaalt het ziekenhuis de opleidingskosten. Je betaalt voor deze variant geen collegegeld. 

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de opleiding Operatieassistent of Anesthesiemedewerker, je begeleiding en hoe je wordt getoetst. 

  • Bekijk de actuele OER

Ervaren hoe het echt is...

Wil je zelf even vóelen hoe het is om bij ons te studeren? Kom dan een dagje proefstuderen! Wij hebben hele leuke opdrachten voor je klaarliggen. En je kunt ook al even rondsnuffelen in onze lokalen en studenten en docenten ontmoeten. Dus hopelijk tot snel in Heerlen!

studieopbouw

Studieopbouw

Bovenop de lessen van Verpleegkunde volg je OK-thema’s zoals chirurgie, anesthesiologie, operatieve en anesthesiologische zorg en technieken. Je bent hier 8 tot 10 uur per week mee bezig.

 • Jaar 1: ziektes en zorg

  Het eerste jaar van je studie bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Elk blok bestuderen we een ander onderwerp. 

  Blok 1: wat is gezondheid? 
  We duiken in de vraag wat gezondheid eigenlijk is. Welk gedrag hoort daarbij? En hoe beïnvloed je gezondheid? Natuurlijk kijken we daarbij ook naar jouw rol als verpleegkundige. 

  Daarnaast verdiepen we ons in de volgende OK-onderwerpen: 

  • Wat is de rol van de anesthesiemedewerker en operatieassistent? 
  • Wat is anesthesiologie? 
  • Wat is chirurgie? 
  • Welke patiënten kom je tegen op een operatieafdeling?  

  Blok 2: zorg in de wijk 
  We bestuderen zorg en ondersteuning in de wijk. Stel, iemand herstelt thuis na een operatie en heeft zorg nodig. Partner, familie, buren of de fysiotherapeut in de wijk kunnen helpen. We leren je hoe je dat in kaart brengt en regelt. We gaan ook in de praktijk aan de slag. Je doet namelijk een halve dag per week vrijwilligerswerk in je eigen buurt. In het buurtcentrum, op de zorgboerderij of bij een asielzoekerscentrum leer je mensen kennen met verschillende achtergronden en problemen. 

  Daarnaast zoomen we in op de volgende OK-onderwerpen: 

  • Veiligheid van de patiënt 
  • Patiëntscreening  
  • Hoe ziet een operatieafdeling eruit? 
  • Hoe leg je een patiënt op een operatie-bed? 
  • Diversiteit van patiënten 
  • Wat is een operatief zorgplan? 
  • Gebruik van katheters  

  Blok 3: zorg 
  Het derde blok van je Hbo verpleegkundige opleiding bestuderen we ziekten en natuurlijk de zorg die jij als verpleegkundige daarbij geeft. We focussen op ziekten waarbij weinig complicaties optreden, bijvoorbeeld suikerziekte. Daarnaast leren we je hoe je gegevens verzamelt via gesprekken of onderzoeken. Hoe je een diagnose stelt en een rapportage schrijft. Ook trainen we eenvoudige verpleegkundige handelingen zoals wondzorg. 

  Verder gaan we in op de volgende OK-onderwerpen:  

  • Toepassing plaatselijke verdoving  
  • Mechanische beademing 
  • Chirurgie bij patiënten met complicaties van suikerziekte 
  • Chirurgie en wondzorg 
  • Communicatie met chronisch zieke patiënten 
  • Oefenen met positioneren van patiënten op een operatiebed


  Blok 4: zorg en korte stages 
  We gaan een stapje verder en focussen op ziektes met grotere risico’s en een ingewikkelder behandeling. Bijvoorbeeld blaasontsteking waarbij de patiënt zo ziek kan worden dat hij ernstig verward raakt. We oefenen nog meer verpleegkundige vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je een blaascatheter inbrengt. Ook trainen we communicatieve vaardigheden. Goed luisteren en de juiste vragen stellen, informatie geven en verslagen schrijven. Zo weet je wie nodig is om de juiste zorg te geven: familie, artsen of andere zorgverleners. 

  We bekijken de volgende OK-thema’s: 

  • Zorgplan en operaties bij borstkanker 
  • Pijnbestrijding 
  • Zorgplan en operaties galblaas   
  • Chronische neurologische aandoeningen  

  Stage
  Je gaat 3 keer op stage. Je loopt 2 keer mee op de operatieafdeling van je ziekenhuis. 1 stage werk je in een andere instelling. 

 • Jaar 2: verdieping en stage

  We duiken dieper in de onderwerpen. We geven colleges en vaardigheidstrainingen en je werkt in groepen aan opdrachten. Soms ook met studenten van andere zorgopleidingen, zoals Ergotherapie of Fysiotherapie. Daarnaast bestuderen we complicaties tijdens anesthesie en chirurgie. Ook leren we je omgaan met medische technologie. 

  Stage
  Je gaat een paar keer op stage. In de eerste helft van het jaar loop je stage bij een zorginstelling waar hbo verpleegkundigen werkzaam zijn. In de tweede helft van het jaar loop je 12 weken stage in je eigen ziekenhuis. Eerst werk je 5 weken op de operatieafdeling. Daarna loop je 7 weken stage op een verpleegafdeling met operatiepatiënten. 

 • Jaar 3 en 4: werken in het ziekenhuis en afstuderen

  Vanaf het derde jaar werk je 4 dagen op de operatieafdeling en verpleegafdeling in je eigen ziekenhuis. 1 dag in de week volg je onderwijs op Zuyd en verdiepen we ons steeds meer in anesthesiologische en operatieve zorg. 

  Afstuderen 
  Het zit er bijna op! In het ziekenhuis laat je zien dat je een goede hbo-verpleegkundige en anesthesiemedewerker of operatieassistent bent. Daarnaast schrijf je een adviesrapport, bijvoorbeeld over een verbetering in de anesthesiologische of chirurgische zorg door toepassing van technologie.  

  Afstudeertitel 
  Na je afstuderen is je titel ‘Bachelor of Science’ en je ontvangt het diploma Bachelor of Nursing  en het diploma Anesthesiemedewerker of Operatieassistent.  

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Havo

  Alle profielen zijn goed. Heb je profiel NG/NT gekozen? Superhandig! Daarnaast heb je een opleidingsplaats in een ziekenhuis nodig. Hieronder lees je hoe je daarop solliciteert. 

 • Vwo

  Alle profielen zijn goed. Heb je profiel NG/NT gekozen? Superhandig! Daarnaast heb je een opleidingsplaats in een ziekenhuis nodig. Hieronder lees je hoe je daarop solliciteert. 

 • Mbo
  • Met een diploma mbo-v niveau 4 én een BIG-registratie kun je de driejarige opleiding volgen. Daarnaast heb je een opleidingsplaats bij een ziekenhuis nodig. Hieronder lees je hoe je daarop solliciteert. 
  • Met een diploma mbo-4 (gezondheidszorg gerelateerd) kun je de vierjarige opleiding volgen. Daarnaast heb je een opleidingsplaats in een ziekenhuis nodig. Hieronder lees je hoe je daarop solliciteert. 
  • Met een ander mbo-diploma kun je eerst 2 jaar hbo-v studeren en daarna solliciteren op een opleidingsplaats in het driejarig traject. Je doet 5 jaar over je studie. 
 • Hbo-v

  Met een hbo-v diploma kun je de opleiding in 2 jaar afronden. Je hebt een opleidingsplaats bij een ziekenhuis nodig. Hieronder lees je hoe je daarop solliciteert. 

 • Buitenlands

  Je kunt bij onze opleiding Anesthesiemedewerker of Operatieassistent starten als je een gelijkwaardig diploma hebt én de Nederlandse taal voldoende beheerst. Vóór aanmelding heb je daarom het certificaat Staatsexamen Nt2-II op zak, de cursus Nederlands voor anderstaligen. Een vergelijkbaar certificaat is ook goed. Neem hiervoor contact op met onze studentendecanen: 

  marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 38 07 32 84
  monique.smeets@zuyd.nl, T +31(0)6 41 82 90 16 

  Meer info over het staatsexamen vind je hier.

  Daarnaast heb je een opleidingsplaats bij een ziekenhuis nodig. Hieronder lees je hoe je hierop solliciteert.

Solliciteren opleidingsplaats

Je stuurt een sollicitatiebrief en je cv naar 1 of meer ziekenhuizen. Het ziekenhuis nodigt je vervolgens uit voor een gesprek. Als het ziekenhuis je een goede kandidaat vindt, nodigen wij je uit voor intake-assessment. In zo’n assessment kijken we onder andere naar je capaciteiten, je persoonlijkheid en je motivatie.    

Solliciteren bij het ziekenhuis
De sollicitatieprocedures starten meestal na de open dag van november en zijn eind februari afgerond. Eerder solliciteren mag natuurlijk ook. Je kunt je dan meteen al aanmelden voor de opleiding via Studielink (lees daarover meer onder Aanmelden).

 • MUMC+
  Je kunt solliciteren via de website van het MUMC+. 
  Meer info via de praktijkcoördinatoren van de centrale operatie afdeling Maud Smeets of Edith Habets, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht, T +31 (0) 43 387 77 21, pco.coa@mumc.nl 
 • Zuyderland medisch centrum (locatie Sittard-Geleen, locatie Heerlen) 
  Je kunt solliciteren via de website van Zuyderland
  Meer info via de opleidingsfunctionarissen OK, opleidingsfunctionarissen-OK@zuyderland.nl
 • Laurentius Ziekenhuis Roermond 
  Je kunt solliciteren via de website LZR
  Meer info via Emma Sanders, praktijkcoördinator anaesthesie-assistent, emma.sanders@lzr.nl of Aggie Uffens, praktijkcoördinator Operatieassistente Chirurgie, aggie.guffens@lzr.nl
 • St. Jans Gasthuis Weert
  Je kunt solliciteren via de website van het SJG Weert
  Meer info via praktijkopleiders Hilde Deuss (anesthesiemedewerker) en Sarah de Werk (operatieassistent) via pboc@sjgweert.nl 
 • VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg
  Vacatures vind je op de site van Viecuri
  Meer info via Bianca van Looij-Raassens (anesthesiemedewerkers), braassens@viecuri.nl, en Ilona Lebens-Schmetz (operatieassistentes), ischmetz@viecuri.nl

Je vindt ook vacatures voor duale opleidingsplaatsen op de reguliere vacaturesites (bij Zorgnet Limburg) of via de websites van de gezondheidszorginstellingen in de regio.

Lees meer Lees minder

Aanmelden

Er zijn verschillende aanmeldprocedures voor de twee-, drie- en vierjarige opleiding.

 • Vierjarige opleiding voor schoolverlaters
  • Solliciteer bij 1 of meer instellingen  

  • Meld je vervolgens aan in Studielink voor 'Verpleegkunde > Voltijd > HBO-V honoursprogramma Technische Leerroute; operatieassistent of anesthesiemedewerker'. 

  • Als je niet wordt geselecteerd door het ziekenhuis, dan kun je je aanmelding wijzigen naar 'Voltijd HBOV regulier'.

 • Driejarige opleiding voor mbo-v'ers
  • Solliciteer bij 1 of meer instellingen 

  • Meld je vervolgens aan in Studielink voor 'Verpleegkunde > Duaal > Verkort traject HBO-V Technische Leerroute (operatieassistent of anesthesiemedewerker)'. 

  • Word je niet geselecteerd door het ziekenhuis? Wijzig je aanmelding dan naar 'Voltijd Verkort V-HBO-V'.

 • Tweejarige opleiding voor hbo-v'ers

  Je solliciteert bij een of meer instellingen. Je hoeft je niet aan te melden bij Studielink of bij Zuyd. Je krijgt automatisch bericht van ons. 

Beroep

Beroep

Kies je voor een carrière als anesthesiemedewerker of operatieassistent? Dan kies je voor een boeiende baan met veel dynamiek waarin routinewerkzaamheden en complexe of acute situaties elkaar afwisselen. Een verantwoordelijke functie waarin zelfstandigheid en samenwerken belangrijk zijn.

 • Anesthesiemedewerker

  Je assisteert de anesthesioloog, de arts die gespecialiseerd is in het verdoven of onder narcose brengen van de patiënt. Je controleert voor de operatie de materialen en apparatuur en zet deze klaar. Je haalt de patiënt op en legt uit wat er gaat gebeuren. Vervolgens help je de anesthesioloog bij het toedienen van de narcose of verdoving.

  De anesthesioloog blijft er niet bij tijdens de operatie, dus let jij op de patiënt en bewaak je o.a. hartslag, bloeddruk en ademhaling. Als het nodig is, corrigeer je deze waarden met medicijnen en informeer je de anesthesioloog.

  Na de operatie zorg je er samen met de anesthesioloog voor dat de patiënt ontwaakt uit de narcose. Jullie brengen diegene naar de uitslaapkamer waar je helpt met het aansluiten op bewakingsapparatuur. 

 • Operatieassistent

  Tijdens een operatie zijn er meestal 2 of 3 operatieassistenten aanwezig: een instrumenterende, een assisterende en een omloop operatieassistent. Samen zorgen jullie ervoor dat de operatie veilig en soepel verloopt. Je wisselt van taak. 

  Instrumenteren 
  Je ondersteunt de chirurg tijdens de operatie door alle noodzakelijke instrumenten en materialen beschikbaar te stellen. Voorafgaand aan de operatie desinfecteer je het operatiegebied en dek je het af met steriele doeken. 

  Assisteren 
  Jij bent de rechterhand van de chirurg. Je dept en zuigt bloed weg, assisteert bij hechten of verwijderen van klemmen. Voorafgaand aan de operatie desinfecteer je het operatiegebied en dekt het af met steriele doeken. 

  Omlopen 
  Jij bent de schakel tussen het steriele team en de niet-steriele omgeving. Je zorgt dat de patiënt op tijd op de operatiekamer is en haalt instrumenten en materialen uit de (onsteriele) verpakking en geeft deze aan de (steriele) instrumenterende assistent. Je stelt de patiënt gerust. Ook bedien je de apparatuur en verzorg je de administratie. 

Baankans

Er zijn volop banen voor anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. 

Doorstuderen

Heb je de smaak te pakken? Er zijn veel vervolgopleidingen waarmee je verder specialiseert. Of misschien kies je voor een master, zoals Advanced Nursing Practice

Secretariaat Verpleegkunde
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen