Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
paars 2

Docent Muziek

Jouw passie voor muziek aan anderen overbrengen? De opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium Maastricht leidt je op tot vakbekwaam docent of muziek(ped)agoog. Je betrekt kinderen, jongeren en volwassenen op een inspirerende wijze bij muziek en cultuur. Je stimuleert ze en leert ze zelf musiceren op een passend niveau.

De opleiding in het kort

Internationaal
Conservatorium Maastricht is een internationaal georiënteerd conservatorium. Het ligt midden in Europa, op steenworpafstand van België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Studenten en (gast)docenten komen overal ter wereld vandaan. Hiermee zorgen zij voor een bruisende dynamiek, die niet alleen zichtbaar is in de lessen, maar ook tijdens concerten en (internationale) projecten.

Hechte samenwerking
De opleiding telt ongeveer 50 studenten. Hierdoor ontstaat een hechte samenwerking tussen studenten onderling en docenten. Ieder jaar worden er op basis van geschiktheid studenten aangenomen. De opleiding is samen met de opleiding Jazz gehuisvest in de dépendance van het Conservatorium, gelegen aan de Maas in Wyck. 

Wat kun je worden?
Na het behalen van de diploma ben je Bachelor of Music in Education. Met dit diploma ben je bevoegd om les te geven en activiteiten te ontplooien in Nederland en landen van de Europese Gemeenschap op alle onderwijsniveaus. Het arbeidsperspectief is goed. Tot nu hebben alle studenten binnen enkele maanden na hun afstuderen een baan gevonden. De meeste zijn al tijdens hun laatste studiejaar werkzaam in het veld.


Specialisatie
Vanaf het derde jaar kies je een specialisatie: Muziek in Kunsteducatie of Orthopedagogische Muziekbeoefening. Deze specialisaties geven je meer bekwaamheid in het uitoefenen van je toekomstig beroep. Je profileert je door een specifieke vakkenkeuze en keuzestages. De specialisatie wordt afgerond in het afstudeertraject.

 

Studie in cijfers

Wil je weten hoe onze huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de onderstaande objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen (zie Studiekeuze123). Hiermee kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde. Studie in cijfers kun je trouwens bij iedere bacheloropleiding van Zuyd vinden.

Studie in Cijfers Docent Muziek

Tweejarige opleiding

Conservatorium heeft ook een tweejarige opleiding Docent Muziek.

Voor wie?
Deze tweejarige opleiding is bestemd voor studenten die een instrumentale- of vocale opleiding muziek (Bachelor of Music) hebben afgerond, met pedagogische en didactische competenties. Je wordt opgeleid tot bevoegd docent muziek voor het gehele (onderwijs) werkveld, waardoor je je eigen muzikale vaardigheden in een bredere muzikale context kunt inzetten. Na afronding van je opleiding ben je Bachelor of Music in Education.

Werkveld
Je wordt opgeleid tot bevoegd Docent Muziek, eerste graad. Dit betekent dat je les kunt gaan geven binnen alle Nederlandse onderwijstypen.

Programma
Het programma voor deze studie is een compilatie van het programma van de reguliere opleiding Docent Muziek. Afhankelijk van ervaring en achtergrond kun je voor bepaalde vakken vrijstelling krijgen en vergroot je het aantal keuzemogelijkheden. De opleiding wordt dan afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Toelating
Een intake/assessment is noodzakelijk om inzicht te krijgen in je ontwikkelingsmogelijkheden en eventuele vrijstellingen.

Lees meer over de tweejarige opleiding Docent Muziek.

 

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie