Nieuws
Nieuws

Goed nieuws: Tweede Kamer wil taaltoets afschaffen

De Tweede Kamer heeft uitgesproken dat bestaande Engelstalige opleidingen en trajecten niet verplicht zouden moeten worden om opnieuw aan te tonen dat ze in een andere taal dan het Nederlands gegeven mogen worden. Daarmee vraagt de Kamer aan het kabinet om de zogenoemde taaltoets uit het wetsvoorstel Wet internationalisering in balans (Wib) te halen. Als het kabinet dit verzoek gaat uitvoeren, blijft het huidige aanbod Engelstalige opleidingen en trajecten behouden. En dat is positief voor studenten, het hoger beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt!

Hbo pleit al langer voor afschaffing

De toets anderstalig onderwijs (TAO) was bedoeld om te beoordelen of een opleiding of traject terecht in een andere taal dan het Nederlands (meestal Engels) mag worden gegeven. Voor bestaand onderwijs zou dat veel administratief werk en tijdverlies betekenen. Hogescholen en universiteiten vreesden ook dat ze door de toets studies zouden moeten opheffen. Het hbo pleit daarom al langer voor afschaffing van deze toets.

Belangrijke overwinning voor het hoger onderwijs

“Een enorme opluchting voor het hoger onderwijs,’ zegt bestuursvoorzitter André Postema. “We hebben hier met z’n allen hard voor gestreden. Het is van groot belang dat buitenlandse studenten in Nederland kunnen blijven studeren en zich na hun opleiding kunnen inzetten voor onze economie en samenleving. Deze uitkomst is positief voor studenten, onze opleidingen én de Limburgse regio.”

Aantal internationale studenten in hbo beperkt

De toets was onderdeel van de kabinetsplannen om het Nederlands voorrang te geven in het hoger onderwijs en om minder internationale studenten naar Nederland te laten komen. Het aandeel internationale studenten is in het hbo nooit een probleem geweest en is al jarenlang stabiel. 92% van de opleidingen wordt nog altijd in het Nederlands gegeven.

Lees de eerdere berichtgeving hierover: Oproep aan minister: laat taaltoets vervallen in Limburg