
‘Los taalkloof in medezeggenschapsraden op met vertaalapp’
Vergader voortaan met een vertaalapp in de medezeggenschapsraden van Zuyd. En zorg ervoor dat de vergaderingen minder lang duren. Dat zijn twee aanbevelingen die rolden uit een dialoogsessie over inclusiviteit in onze medezeggenschapsraden.
Aan de sessie eind april op de Brusselseweg in Maastricht deden 7 deelnemers mee. Studenten en medewerkers. Het ging vooral over de vraag hoe niet-Nederlandstalige leden optimaal mee kunnen vergaderen.
Twee Italiaanse studenten
Aanleiding was de onrust eerder dit jaar rond twee gekozen Italiaanse studenten. Ze konden in eerste instantie niet deelnemen aan de centrale medezeggenschapsraad (cmr) omdat ze geen Nederlands spreken. En Nederlands is wel de voertaal in de cmr.
Taal als obstakel
Na een onafhankelijk onderzoek mochten de studenten alsnog zitting nemen in de cmr. Studenten en medewerkers onderzochten dus in april hoe taal niet langer een obstakel hoeft te zijn.
Vertaaltool
Een vertaalapp kan hierbij helpen. “Die is verbonden met de microfoon, neemt geluid op en vertaalt het live. Voorwaarde is wel dat de vergaderingen dan niet te lang duren. Anders houdt de batterij het niet vol”, vertelt gespreksleider en cmr-student Noah Vandebosch na de dialoogsessie.
Zo hoeven leden niet per se Nederlands te spreken. Noah: “Maar dan moeten de leden niet door elkaar gaan praten. En het is handig om met een vooraf vastgestelde agenda te gaan werken.” Noah vertelt verder dat de app al als proef loopt.
Spelenderwijs praten
Martine Prins en Hilde Hanegreefs van het lectoraat Global Minds @ Work gaven leiding tijdens de dialoogsessie volgens het serious play-principe. Dit betekent dat je spelenderwijs serieuze onderwerpen bespreekt. Lector Ankie Hoefnagels en gespreksleider Noah werkten deze aanpak verder uit.
Lego
Via legopoppetjes verplaatsten de deelnemers zich in studenten en medewerkers die het het moeilijkst hebben in een vergadering van een medezeggenschapsraad. En daarna zochten ze naar oplossingen hiervoor. Een interessante bevinding was bijvoorbeeld, dat door andere vormen van vergaderen het voor iedere deelnemer (ongeacht taal) beter mogelijk is om actief mee te doen. In de toekomst volgen mogelijk meer dialoogsessies. De deelnemers denken dat het goed is als het werk van de medezeggenschapsraden meer zichtbaarheid krijgt binnen Zuyd.