Nieuws
Nieuws

Keuzevak familierecht derdejaars van Zuyd én universiteit

Een keuzevak over personen- en familierecht. Derdejaars volgen het sinds 6 mei. En op 6 juni is de laatste dag. HBO Rechten van Zuyd geeft het vak samen met de rechtenfaculteit van Universiteit Maastricht.

En de lessen gaan over:

  • alimentatie
  • verdeling en verrekening
  • relatievormen
  • procesrecht

Zuyd en UM

In gemengde groepjes werkten studenten aan een casus. De ene keer doen ze dat bij Zuyd de andere keer op de universiteit. En wekelijks met een gastspreker. Verder werkten professionals mee aan de filmpjes en kennisclips. En dat allemaal met succes, vinden Janneke Hendrix en Claudia Hocks. Vanuit Zuyd verzorgden zij alle lessen. “We zijn trots omdat dit de eerste keer is dat we zo met de universiteit samenwerken”, zeggen ze. Gwen Noteborn gaf de lessen namens de universiteit.

Echtscheiding oefenen

Aanleiding was ander project, de Familierechtexpert. Hierbij helpen studenten een echtpaar met hun echtscheiding. Acteurs spelen voor het koppel. Omdat Claudia en Gwen toen zagen dat veel onderwerpen van Zuyd en UM elkaar overlappen, gingen ze samenwerken. Opleidingsmanager Koen Savrij Droste, lector Eric van de Luijtgaarden en directeur Dries Lodewijks van Zuyd zagen dit helemaal zitten. Net als de docenten en onderzoekers bij de universiteit.

Reacties studenten

Nu de laatste lessen er bijna op zitten, blijkt dat ook de studenten van Zuyd razend enthousiast zijn.

Sofie van Beek (20): “In het eerste jaar vond ik het blok over familierecht al erg leerzaam. Daarnaast leek het mij interessant samen te werken met studenten van de universiteit. Deze weken heb ik erg veel geleerd over het familierecht.”

Zoë Rulkens (19): “Familierecht spreekt me het meeste aan. En het leek me leuk een keer les te hebben op een andere manier dan normaal. De docenten maken het echt leuk en boeiend om elkaars denkwijze te leren kennen.”

Okan Ilman (25): “Dit was niet wat ik ervan had verwacht. Want er komt veel meer kijken bij familierecht. Heel interessant! En de docenten helpen je altijd.”

Mayke (21): “Ik wilde me meer verdiepen in het personen- en familierecht. In een gespeelde echtscheidingsprocedure stelden we een verzoekschrift op, een verweerschrift én een ouderschapsplan.”