Nieuws
Nieuws

Studenten laten zien hoe je duurzaam ontbijt en winkelt

Studenten van Zuyd wijzen hoe je elke dag voor duurzame voeding kiest. Zo helpen ze het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hun data bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.

Het geheim zijn podcasts, documentaires en korte video’s. Vijftig tweedejaars van Communication & Multimedia Design maakten ze de voorbije maanden. En allemaal over duurzame voeding. Een daarvan is een korte film over duurzaam ontbijten en winkelen. “We willen mensen laten zien hoe makkelijk dat is”, vertelt studente Ilse van den Bogaard. Ze koppelde met een paar medestudenten onderzoekscijfers van het CBS aan hun eigen onderzoek naar duurzame bestanddelen van een ontbijt.

Aan tafel

De film begint aan de ontbijttafel. “Over drie verschillende ontbijtjes vertellen we hoe duurzaam ze zijn. Daarna gaan we naar de supermarkt. Elk gangpad verbeeldt een ander duurzaamheidsthema. Bijvoorbeeld vlees en vleesvervangers, voedselverspilling of verpakkingsmateriaal.” Dit soort opdrachten vindt Ilse geweldig. “En een uitdaging. Want hoe verbeeld je alle info die je hebt op een aansprekende manier?”

Projectleider en onderzoeker van het CBS, Pascal Ramaekers is blij met al die creativiteit van de studenten. “Wij zijn gewend onze data te communiceren. Maar cijfers alleen zeggen lang niet altijd genoeg. Uit onderzoek blijkt dat informatie beter blijft hangen als je het verpakt in een verhaal dat aansluit op het dagelijks leven van mensen. En daar hebben we de hulp van studenten bij nodig. Al helemaal omdat zij zèlf deel uitmaken van een doelgroep die wij als CBS vaak minder goed bereiken. Wij leren hiervan.”

‘Goede prototypes’

Docent Rob Delsing van Zuyd laat zijn studenten regelmatig met multimediale storytelling werken voor verschillende opdrachtgevers. “Het bijzondere aan de opdracht is dat het vooral om data gaat, er is nog geen verhaal. Studenten moeten dit zelf bedenken en dat levert interessante vragen op.” Nu liggen er volgens Ramaekers vijftien “hele goede” prototypes.

Een breder publiek spreek je het beste aan met verschillende communicatiemiddelen, vertelt Delsing. Ilse: “Een interactief verhaal is een slimme manier om mensen met nieuwe informatie in contact te brengen, op een manier dat ze het onthouden.” In maart 2023 presenteren de studenten hun meest interessante producten bij het CBS. Ook worden de resultaten besproken tijdens een EU Green Deal workshop in Den Haag en zal er worden gereflecteerd op de waarde van dit project binnen de EU Green Deal.

Afhankelijkheid China

Als vervolg op de samenwerking met het CBS gaat een vierderjaars van Zuyd stage hier binnenkort lopen om de Nederlandse afhankelijkheid van China in kaart te brengen.

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goed opgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Meer informatie: Programma Duurzaam Zuyd