Nieuws
Nieuws

‘Wie wil nou niet directeur van Hotel Management School Maastricht zijn?’

Bas Vogelsangs houdt wel van een uitdaging. Hij had het prima naar zijn zin als directeur van de faculteit International Business bij Avans in Breda, maar zwichtte voor de mogelijkheid om de Hotel Management School Maastricht en de Academie voor Facility Management in Heerlen te leiden.

‘Iemand tipte mij, kijkt hij terug op een goede dag in het najaar van 2021. ‘Zuyd zocht een opvolger voor Ad Smits. Ik moet eerlijk zijn: de mogelijkheid om directeur te worden van zowel de Hotelschool Management School Maastricht (HMSM) als de Academie voor Facility Management kon ik niet laten lopen. De Hotelschool is zo’n bijzondere opleiding die iedereen in onderwijsland kent. Alleen al de locatie, dat Teaching Hotel Château Bethlehem in een prachtig kasteel. En dan die campus met kamers voor bijna vierhonderd eerstejaars. Uniek voor Nederland. Met een geweldige reputatie. Studenten die deze opleiding voltooien, als ze al aangenomen worden, kunnen zowat overal terecht. In binnen- en buitenland. Wie wil daar nou niet directeur zijn?’

Facility Management

‘Maar mijn enthousiasme komt niet alléén voor rekening van de Hotelschool. Ik ben ook directeur van de Academie voor Facility Management in Heerlen en als je het over een topopleiding hebt, dan is het deze wel. Nummer twee in de nationale ranglijsten. Niet zo bekend misschien, maar zeer gewild. Met veel aanwas in een krimpende regio. Dat zegt wat. Ik zie Facility Management en de Hotelschool als twee zijden van een muntstuk. Facility Management levert toppers die min of meer anoniem blijven, de Hotelschool de mensen die de frontoffice en het management vormen in hotels, restaurants, bedrijven en organisaties. Ze vullen elkaar aan, passen geweldig bij elkaar.’

Meer samenwerken

Twee kanten van een medaille. ‘Het is mijn intentie om beide academies meer met elkaar te laten samenwerken. Er zijn immers veel raakvlakken. Vroeger zorgde de facility manager, gechargeerd, voor de pot koffie en de vergaderruimte, nu is hij meer de spil die alles regelt. Werkplekken, catering, netwerken; ze vormen tegenwoordig de basis in bedrijven en organisaties. De afgestudeerden van de Hotelschool doen hetzelfde als managers in de horeca, bij bedrijven en bij evenementen. Het draait allemaal om hospitality, gastvrijheid. Ik denk dat ze kunnen leren van elkaar. Daar gaan we de komende jaren aan werken.’

Lesgeven

Bas Vogelsangs (1973) studeerde commerciële economie bij Avans, aangevuld met nog een MBA bij Nyenrode en buitenlandse studie-ervaring in het Amerikaanse Chicago. Hij werkte voor verschillende bedrijven om vervolgens als docent en later manager bij Avans te landen. ‘Lesgeven vond ik echt heerlijk’, zegt hij. ‘Eigenlijk zou ik dat hier ook wel weer willen oppakken. Het College van Bestuur van Zuyd heeft me echter aangenomen om te besturen. Ik zorg ervoor dat de docenten hun werk kunnen doen. Gelukkig heb ik zeker in Maastricht heel veel contact met studenten. De eerstejaars wonen hier, dat is heel bijzonder. Je ziet daardoor ook een meer hechte band met de docenten en het management. In het Teaching Hotel kan ik elke dag beleven hoe de opleiding functioneert. Het grote voordeel is dat Zuyd een behapbare omvang heeft. Niet te groot, niet te onpersoonlijk.’

Iconische opleidingen

De “levensgenieter, foodie en hobbykok”, om in zijn eigen woorden te spreken, noemt Zuyd bijzonder om zijn iconische opleidingen met veel aantrekkingskracht. Toneelacademie Maastricht, Conservatorium Maastricht, Hotel Management School Maastricht. De studenten komen vanzelf. Hij lacht. ‘Niets gaat vanzelf. Limburg heeft net als andere grensregio’s last van vergrijzing, krimp, ontgroening. Uitdaging is om studenten en docenten te trekken. Dat doe je met een aantrekkelijke curriculum, relevant onderzoek. Met de Hotelschool trekken we studenten uit het hele land en vanuit de hele wereld. Dat mag niet verslappen. Daarom zetten we in op nieuwe masteropleidingen, uiteraard voor iedereen toegankelijk. Komend jaar beginnen we met een nieuwe master, samen met collega-instituten in Dublin en Barcelona. Met Facility Management werken we aan het uitbreiden van ons Associate degree-programma. Voor alles geldt: de kwaliteit minimaal handhaven en liever nog verhogen. Daar hebben we onze handen vol aan.’

Zuid-Limburg

Nog even pendelt Bas Vogelsangs tussen Zuid-Limburg en zijn woonplaats Den Bosch. Lang zal dat niet meer duren. ‘Mijn vrouw Brigitte en ik komen hier wonen. We zijn op zoek naar een huis in Maastricht. Dat lijkt me voldoende bewijs dat ik hier goed ben geland. Inhoudelijk is deze baan mij op het lijf geschreven. Tja, en culinair is het hier natuurlijk genieten en als fervente wandelaars kunnen we ons hart ophalen.’

Portrettenreeks ‘Maak kennis met…’

Sinds begin 2022 is een aantal nieuwe directeuren en een nieuw lid van het College van Bestuur bij Zuyd Hogeschool gestart. Enkele van hen waren al werkzaam binnen Zuyd, een aantal zette de stap naar Zuyd vanuit een andere organisatie. In een reeks portretten maken we nader kennis met hen. En vragen we hoe het met ze gaat, hoe de eerste periode bevallen is, waar ze druk mee zijn geweest en wat hun toekomstplannen zijn.