Nieuws
Nieuws

Beoogde verhuizing naar centrum Heerlen in onderzoek

Zuyd Hogeschool kijkt op basis van haar Strategisch Vastgoed- en Huisvestingsplan vooruit naar wat nodig is om de huisvesting in haar drie vestigingssteden – Heerlen, Maastricht en Sittard – aan te laten sluiten bij de toekomstige eisen. Voor locatie Heerlen wordt een verhuizing van Nieuw Eyckholt naar het centrum van Heerlen onderzocht.

Centrum Heerlen

Bij het gemeentebestuur van Heerlen leefde de wens om het onderwijs van Zuyd in Heerlen van Nieuw Eyckholt naar het centrum te verplaatsen. De gemeente wil graag het onderwijs terughalen naar het centrum omdat studenten levendigheid in de stad brengen in combinatie met andere bestemmingen zoals horeca, dienstverlening, detailhandel, openbare ruimte en wonen. Onlangs hebben Zuyd en de gemeente Heerlen een intentieverklaring afgesloten om samen op te trekken met als doel een verhuizing van Zuyd naar het centrum te realiseren. Het gebied dat de gemeente wil bestemmen voor Zuyd is het blok tussen de Promenade, Saroleastraat, Geleenstraat en Honigmannstraat (Promenade I).

Voor Zuyd is dit een aantrekkelijke plek die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer door de nabijheid van het station. Verder liggen er veel voorzieningen in de buurt. Zo kan Zuyd bijvoorbeeld de (grote) zalen van Parkstadtheater en Royal Theater voor onderwijs gebruiken. Dit betekent dat er minder vierkante meters nodig zijn voor een onderwijsgebouw.

Onderzoek

Samen met de gemeente gaat Zuyd nu als volgende stap onderzoeken hoe de beoogde verhuizing naar het centrum van Heerlen te realiseren is binnen de wensen en mogelijkheden van Zuyd. Voor dit onderzoek is ook van belang welke academies en diensten naar centrum Heerlen verhuizen. Dat moet het College van Bestuur nog besluiten in overleg met onder andere alle interne betrokkenen.

Voorkeursrecht

De gemeente Heerlen heeft op 27 september het voorkeursrecht voor koop gewijzigd voor het gebied Promenade I. Gemeente Heerlen moet namelijk nu al handelen om de beoogde komst van Zuyd te kunnen realiseren als het zover is.

Lees meer over het vestigen van het voorkeursrecht in dit persbericht van gemeente Heerlen.