Nieuws

Expositie bij Zuyd tegen grensoverschrijdend gedrag

De expositie ‘Wij doorbreken de cirkel van geweld’ is volgende maand te zien op drie locaties van Zuyd Hogeschool. Jaarlijks worden in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Veilig netwerk

Om deze vicieuze cirkel van geweld te doorbreken, bundelt stichting Open mind de krachten. Met het programma Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT) en het project ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ zien studenten, docenten en medewerkers van Zuyd maar ook buitenstaanders in april hoe die cirkel doorbroken kan worden dankzij een veilig netwerk rond slachtoffers, (potentiële) daders en hun sociale omgeving.

Indringende portretten

De multimediale reizende tentoonstelling maakt huiselijk geweld en kindermishandeling in alle lagen van de bevolking bespreekbaar. De expositie bestaat uit indringende portretten van fotograaf Mounir Raji en relevante verhalen van personen die de cirkel van geweld doorbroken hebben. Met behulp van storytelling online en offline worden de personen, die het verschil maakten in beeld gebracht en ziet het publiek hoe dat is gebeurd. Open mind heeft verder een magazine waarin de verhalen zijn te lezen, een korte film waarin duidelijk wordt hoe de hoofdpersonen de cirkel van geweld hebben doorbroken en een serie podcasts over de persoonlijke gesprekken.  

Vrije toegang expositie

Wij doorbreken de cirkel van geweld is gedurende drie maanden te zien op verschillende locaties van Zuyd. Vanaf 1 april is dat het geval op de locaties Nieuw Eyckholt in Heerlen en Ligne in Sittard en vanaf 12 april in Maastricht. Saskia Brand-Gruwel van het College van Bestuur en wethouder Jordy Clemens van Onderwijs. Jeugd, Cultuur, Erfgoed en Wonen in Heerlen verrichten op 4 april samen de officiële openingshandeling om half vier in het restaurant in Heerlen.

Op 5 april om twaalf uur verzorgen directeur Ellen Leers Gezondheidzorg & welzijn bij Zuyd en wethouder Leon Geilen, Gezondheid, Inclusieve samenleving, Zorg en Welzijn van Sittard-Geleen de opening in de centrale hal in Sittard.

Directeur Yvette Froeling van International Business and Communication bij Zuyd opent de expositie op 20 april om drie uur aan de Brusselseweg samen met Anita Bastiaans, wethouder Zorg, Welzijn, Gezondheid en Diversiteit in Maastricht. De expositie is op alle drie de locaties voor iedereen vrij toegankelijk. Kijk voor meer informatie op de site van Open mind of stuur een mail.