Nieuws
Nieuws

MKB Datalab: digitale hulp voor kleine ondernemingen

Het MKB Datalab Limburg is open. Ondernemers die willen digitaliseren, zeker als ze iets willen doen met data, kunnen voor advies en ondersteuning terecht bij het lab. Het lab brengt de mogelijkheden in kaart, kan zorgen voor een stagiaire en biedt trainingen en masterclasses aan. Het traject is gratis. Voor een eventueel vervolgtraject wordt de ondernemer doorverwezen naar relevante marktpartijen. 

Het MKB Datalab Limburg wordt uitgevoerd door de onderwijsstellingen Gilde Opleidingen, Vista College, Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en Open Universiteit. Het Datalab wordt ondersteund en gefaciliteerd door de Rabobank en de Brightlands Smart Services Campus (BSSC). De Provincie Limburg en het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) financieren het Datalab. 

Belangrijk 

Het MKB Datalab Limburg richt zich uitsluitend op het midden- en kleinbedrijf; bedrijven met minimaal twee en maximaal 50 werknemers. In deze groep is bijvoorbeeld nog maar 17 procent online actief. “Ondernemers weten heel goed dat digitalisering de toekomst is”, zegt een woordvoerder van het MKB Datalab. “Grote corporates hebben de middelen om zelf te innoveren, maar kleine bedrijven weten vaak niet hoe ze dat moeten aanpakken. Ze schuiven het voor zich uit, hebben er geen tijd of mensen voor. Ze vrezen direct hoge kosten als ze bij een ICT-bedrijf aankloppen. Die drempels willen we met het Datalab wegnemen.” 

Werkplaatsen 

MKB Datalab past in het MKB Actieplan van EZK dat voorziet in het opzetten van een landelijk netwerk van digitale werkplaatsen. Voor elke werkplaats is € 450.000 beschikbaar, mits andere partijen voor eenzelfde bedrag meedoen. In Limburg doet de Provincie Limburg dat. “Het lab toont aan dat het MKB werkt aan veilige digitalisering en daarbij de Brightlands Smart Services Campus weet te vinden”, aldus gedeputeerde Joost van den Akker van de Provincie Limburg. “De coronacrisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt hoe we niet om innovatieve digitalisering heen kunnen. Het datalab helpt ondernemers hierbij.” De focus in de Limburgse werkplaats ligt vooral op data. “Elk bedrijf heeft in toenemende mate te maken met data”, aldus Elianne Demollin, projectleider van het MKB Datalab Limburg. “Klantgegevens, pintransacties, verkoop- en inkoopcijfers, enzovoort. Data die inzicht geven in zaken als klantgedrag, bedrijfsprocessen en inkoopprocessen en waarmee je bij slim gebruik geld kunt besparen en zelfs verdienen. Maar hoe doe je dat dan, hoe moet je die data dan gaan gebruiken? Wat kun je digitaliseren? Daarbij bieden wij de helpende hand.” 

Expertteam

Door corona zijn de activiteiten in het MKB Datalab anders ingericht en is het niet meer mogelijk een groot openingsevent op de campus in Heerlen te organiseren. Achter de schermen is het netwerk wel helemaal compleet en wordt via de digitale kanalen gecommuniceerd over de voordelen van deelname aan het project. Ondernemers met vragen kunnen zich nu melden bij het ‘loket’ van het Datalab. Een team met experts van de betrokken onderwijsinstellingen en de campus gaan vervolgens aan de slag en maken samen met de ondernemer een plan. Vanuit dezelfde partners zijn stagiaires van elk niveau beschikbaar en ze verzorgen eveneens trainingen en masterclasses. 

Specialisten 

Zijn er vervolginvesteringen nodig in software en/of apps dan kan de ondernemer zelf een ICT-bedrijf uitzoeken waarmee hij of zij in zee wil. “Hij komt dan beslagen ten ijs”, weet de woordvoerder van de campus. “Indien gewenst kunnen we ook verwijzen naar specialisten". 

Duizenden 

MKB Datalab Limburg gaat de komende twee jaar 750 mkb’ers begeleiden, ook ondernemers die al stappen gezet hebben. “In principe is het de bedoeling dat het Datalab ook daarna actief blijft”, aldus Joost van den Akker. “Digitalisering is een must in zowat alle sectoren en bedrijfstakken. Dan hebben we het over vele duizenden ondernemers.” 
 
Kijk hier voor meer informatie over het MKB Datalab Limburg.