Nieuws
Nieuws

Zuyd-student Adam Bootes wint tweede prijs Chinese spreekwedstrijd

Derdejaars student Adam Bootes van de opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie (OTC) van Zuyd Hogeschool is tweede geworden bij de Nederlandse finale van een internationale Chinese spreekwedstrijd. Dit levert hem onder meer de mogelijkheid op om een stage in China te volgen. ‘Dat is een droom die uitkomt. Ik kan niet wachten!’

Hanyuqiao

De Hanyuqiao International Chinese Speech Contest is een jaarlijkse wedstrijd waarin studenten van hogescholen en universiteiten hun Chinese taalvaardigheid kunnen tonen. De winnaars van de nationale wedstrijden nemen het uiteindelijk tegen elkaar op in een internationale eindstrijd in China. Het Confucius Instituut Maastricht organiseerde dit jaar de Nederlandse finale, die plaatsvond op 8 mei. De coronacrisis maakte de organisatie extra uitdagend, want de wedstrijd moest in korte tijd getransformeerd worden naar een online evenement.

Onverwachts in de prijzen

Adam studeert Oriëntaalse Talen en Communicatie (OTC), met Chinees als afstudeerrichting. Toen hij zich inschreef voor de speechwedstrijd had hij totaal niet verwacht dat hij in de prijzen zou vallen. ‘Het leek mij vooral een unieke ervaring die ik niet mocht missen, waarmee ik bovendien mijn Chinees zou kunnen verbeteren.’ Hij kan dan ook amper geloven dat hij tweede is geworden en benadrukt dat dit zonder de steun van zijn toegewijde lerares Zhang Jing niet gelukt was. ‘Zij heeft mij ontzettend geholpen met de voorbereiding. Daarnaast heb ik de laatste weken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geoefend. Ik heb nog nooit zulke lange periodes hardop zitten praten!’

‘Breng de wijn’

Naast een toespraak rond het thema One World, One Family en een vraag-en-antwoordronde, moesten de deelnemers een talent demonstreren dat gerelateerd is aan de Chinese cultuur. Dit was niet moeilijk kiezen voor Adam. ‘Al sinds mijn eerste jaar OTC wilde ik op traditionele wijze een gedicht voordragen.’ Op video las hij in traditionele kleding het eeuwenoude gedicht 将进酒 voor, oftewel “Breng de wijn”. Geschreven door Li Bai uit de Tang-Dynastie (618-907). ‘Ik ben erg geïnteresseerd in de Chinese geschiedenis, daarom koos ik voor dit gedicht. Ik hoop dat ik het op een respectvolle manier voorgedragen heb!’

Op naar China

Als prijswinnaar staan Adam nu een aantal leerzame ervaringen te wachten. Naast een stage bij een internationale onderneming of organisatie heeft hij een Chinese studiebeurs gewonnen. Ook mag hij, wanneer de corona-omstandigheden dat toelaten, mee naar de internationale finale in China. Daar zal hij eersteprijswinnaar Nol Duindam van Rijksuniversiteit Groningen helpen bij de eindcompetitie.