Nieuws
Nieuws

Onderzoeker Andreas Rothgangel wint WCF Proefschriftprijs 2020

Docent-onderzoeker Andreas Rothgangel van Zuyd Hogeschool heeft de WCF Proefschriftprijs van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) toegekend gekregen. Rothgangel is docent bij de academie fysiotherapie en onderzoeker bij het lectoraat Voeding, Leefstijl en Bewegen van lector Susy Braun bij Zuyd Hogeschool. Vorig jaar verdedigde hij succesvol zijn proefschrift Treating phantom limb pain following amputation, the potential role of a traditional and teletreatment approach to mirror therapy aan Maastricht University. Nu krijgt zijn proefschrift extra erkenning.

‘Geen woorden voor’

Normaal gesproken wordt de prijs uitgereikt tijdens de Wetenschapsdag Fysiotherapie, maar vanwege de coronamaatregelen werd die afgelast. Rothgangel is natuurlijk niet minder blij met de gewonnen prijs. ‘Ik wilde eigenlijk niet eens meedoen. Het is de verdienste van mijn promotieteam dat ik mijn proefschrift, aanbevelingsbrief en pitch überhaupt (op tijd) heb ingediend. Ik heb er even geen woorden voor. Ik geniet volop.’ Rothgangel roemt dus vooral het team waartoe naast Susy Braun ook voormalig lector van Zuyd hogeschool en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht Sandra Beurskens en revalidatiearts en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht Rob Smeets behoren. De jury kwam superlatieven tekort voor het proefschrift van Rothgangel.

Over het onderzoek

Het proefschrift van Rothgangel gaat over spiegeltherapie bij fantoompijn na amputatie. Maar liefst 80% van de mensen met een amputatie krijgt te maken met fantoompijn. Conventionele behandelingen – gebaseerd op medicatie – hebben vaak negatieve bijwerkingen en de bewijzen voor een duurzaam effect op de fantoompijn is beperkt. Niet-medicinale behandelingen waaronder spiegeltherapie krijgen de laatste jaren steeds meer aandacht. Bij spiegeltherapie bekijk je (bewegingen van) de intacte ledemaat in de spiegel, waardoor het lijkt alsof het geamputeerde lichaamsdeel weer aanwezig is. Dat kan de pijn verminderen.

Spiegeltherapie nieuwe stijl

Rothgangel ontwikkelde tevens een spiegeltherapie nieuwe stijl met een eenvoudig te gebruiken app, waarmee de tablet dient als spiegel. Dit betekent dat het voor mensen eenvoudiger is om de therapie thuis uit te voeren, zoals te zien op onderstaande foto. ‘Zeker in deze tijd, waarin we door het coronavirus meer afstand moeten houden, is dat een welkome aanvulling’, aldus Rothgangel. Hoewel de technologische spiegeltherapie geen invloed lijkt te hebben op de ervaren pijn, geven gebruikers wel aan dat het absolute meerwaarde heeft, vooral op het gebied van autonomie. Na zijn promotie investeerde Rothgangel veel tijd om de nieuwe behandeling in de praktijk te brengen. ‘Op dit moment zijn er 300 geschoolde fysiotherapeuten in Duitsland die de behandeling kunnen uitvoeren. Goed nieuws is vooral dat de therapie wordt vergoed door de verzekering in Duitsland. Nu het in Duitsland loopt, kijken we wat de mogelijkheden zijn in Nederland.’

Trots

De gewonnen prijs is daarvoor misschien een mooie opstap. Hoe dan ook is lector Susy Braun trots op het behaalde resultaat. ‘Ik ben supertrots. Het is een mooie en terechte waardering voor al het harde werk van Andreas, in deels ook moeilijke privétijden, en het hele team de afgelopen jaren.’ Vorig jaar werd de WCF Proefschriftprijs aan Melanie Kleynen – ook lid van het lectoraat Voeding, Leefstijl en Bewegen bij Zuyd Hogeschool – uitgereikt. Daarmee geeft zij het stokje door aan haar directe collega. Leuk weetje: achttien jaar geleden viel Rothgangel ook al eens in de prijzen bij het KNGF met zijn bachelorscriptie over spiegeltherapie bij mensen met een beroerte. Toen was hij eerder dan Melanie Kleynen, die in 2007 de KNGF scriptieprijs in ontvangst mocht nemen.

 

Digitale pitch