Nieuws
Nieuws

Studenten creëren eigen 3D online onderwijs- en social hotspot

Dat studenten die zich toeleggen op communicatie en multimedia design bovengemiddeld beschikken over creativiteit en vaardigheden op deze gebieden, is niet zo verwonderlijk. Maar dat deze vaardigheden in deze coronatijd met onderwijs op afstand en social distancing, zo van pas en tot hun recht zouden komen, had eigenlijk niemand kunnen voorzien.

Niet omdat het moet...

Want waar het onderwijs niet zelden nog zoekend is naar functionele en aantrekkelijke online leer- en onderwijsomgevingen, en waar tegelijkertijd studenten links en rechts uitkijken naar een online plek om met elkaar te chillen, zijn het studenten en docenten van de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) van Zuyd Hogeschool die zelf hun eigen onderwijs-, leer- en sociale omgeving hebben gecreëerd. Niet omdat het ‘moest’, maar omdat men het “leuk” vond en er “zin in” had.

Eerst ‘aanklooien’

De tweedejaarsstudenten CMD, Daan Wassen en Osman Taheri, hebben met behulp van de programma’s Mozilla Hubs en Spoke, en docent Raoul Boers in eerste instantie een soort ‘basis’ online omgeving gecreëerd. Hier kon men met behulp van een avatar rondlopen in allerlei verschillende ruimten, die onderwijs en relaxmogelijkheden bieden, en waar men uitgenodigd werd om “aan te klooien”.

Virtueel expositiehal en (veel) meer

Inmiddels hebben zij samen met andere studenten en docenten deze ruimte doorontwikkeld tot een virtueel onderwijs- en social hotspot met o.a. een eigen auditorium, werkruimtes en een expositiehal. Zo volgen én geven studenten hier nu volop workshops, vinden posterpresentaties en exposities plaats, worden gezamenlijke projecten uitgevoerd en wordt online onderwijs gegeven. Bovendien worden in de expositiehal de werken van studenten niet alleen geëxposeerd, maar ook beoordeeld.

Ook proefstuderen voor aankomende studenten

De zelfgecreëerde online omgeving bevalt zodanig dat ook aspirant-studenten hier ontvangen zullen worden. Ze krijgen hier een impressie van wat er in de verschillende vakken gedaan wordt. Ook krijgen ze hier een virtuele ‘Meet and Greet’ met huidige eerstejaars- en hogerejaarsstudenten, en vinden op deze plek individuele gesprekken plaats met de studiecoaches. Door de extra mogelijkheden die deze online omgeving biedt, is de proefstudeerdag die op woensdag 15 april plaatsvindt, aangepast en opgewaardeerd met nieuwe elementen.

“Diepe buiging” en “razend spannend”

Volgens Dave Krapels, docent Marketing en Ondernemerschap, is deze online sociale, ruimtelijke omgeving “meer wenselijk en relevant dan ooit.” “Ik maak vanachter mijn laptop alvast een diepe buiging naar Daan, Osman, Raoul en alle medestudenten die hieraan hebben gewerkt. De omgeving is vanaf nu van hen allen en er kan ook samen gebouwd worden.” Sylvia Pisters, senior docent en studieloopbaanbegeleider bij CMD, is ook enthousiast: “Het is natuurlijk allemaal razend spannend. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we op deze bijzondere manier en in deze bijzondere tijden toch een goede indruk van de opleiding geven. De aspirant-studenten zijn van harte welkom!”