Nieuws
Nieuws

In 72 uur naar 300 nieuwe beschermingsmaskers voor Zuyderland

Door de coronacrisis is er een tekort aan beschermingsmaskers voor medisch personeel. Om ook de komende tijd coronapatiënten veilig te kunnen blijven helpen, heeft Zuyderland Medisch Centrum het verzoek uitgezet om “zo snel mogelijk” 200 verbindingsstukken te 3D-printen. Met deze ‘adapter’ kan een snorkelmasker worden aangesloten op een filtersysteem. Hierdoor wordt dit snorkelmasker bruikbaar als beschermingsmasker bij de behandeling van coronapatiënten. Binnen 72 uur had Django Goffin van de opleiding Engineering van Zuyd Hogeschool samen met enkele partners ruim 300 adapters geprint.

Urgent: zeven 3D-printers in de auto

Het verzoek van Zuyderland kwam binnen via LIME (Limburg Meet). De urgentie was Django Goffin en Harrie Theeuwen, beiden medewerker Onderwijs en Onderzoek bij Engineering, direct duidelijk. In allerijl haalde Goffin, met in achtneming van de geldende coronavoorschriften, zeven 3D-printers op van de locatie Nieuw Eyckholt van Zuyd en bracht deze over naar zijn huis in Doenrade. Collega Theeuwen had toevallig al een 3D-printer die gereviseerd moest worden, thuis staan. Hij kon dan ook direct aan de slag met twee prototypes. Het proces van aanvraag tot uitkomst van de test heeft uiteindelijk nog geen 24 uur geduurd.

Geprint en afgeleverd

De eerste twee exemplaren werden meteen in het ziekenhuis getest. Nadat intensivist en internist Harro van Westreenen van Zuyderland beide prototypes naar tevredenheid had uitgeprobeerd, volgde definitieve goedkeuring voor de uitvraag van Ralph Berendsen, afdelingshoofd Medische Technologie en Klinische Fysica. Daarmee kon de productie van start. In samenwerking met RepRapUniverse, Achatz Industries, Blackbelt 3D, colorFabb en Chemelot Innovation and Learning Labs werden binnen 72 uur ruim 300 exemplaren geprint en afgeleverd.

Moe maar voldaan

“We zijn flink bezig geweest tot ‘s nachts, dus het was best even stressen”, aldus Goffin. “Vooral ook omdat de coördinatie in eerste instantie ontbrak, dus die heb ik maar op me genomen. Zeven 3D-printers in mijn auto is best krap, maar gelukkig paste het net. Thuis heb ik er een paar op de eettafel gezet. Nu alles achter de rug is ben ik moe maar voldaan. Het belangrijkste is dat het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen en Heerlen nu nieuwe gezichtsmaskers hebben. Daar gaat het om.”