Nieuws
Nieuws

Toetsrevolutie wint Prijs voor Examens van NVE

Het boek 'Toetsrevolutie: naar een feedbackcultuur in het hoger onderwijs' van lector Professioneel Beoordelen Dominique Sluijsmans van Zuyd Hogeschool ontving de Prijs voor Examens 2019. De jury van de Nederlandse Vereniging voor Examens (NVE) onderstreepte het belang van het versterken van toetsing als kans voor leren.

Prijs voor Examens 2019

Bijzondere prestatie

De NVE kent een Prijs voor Examens toe aan een ‘bijzondere, recente prestatie op het gebied van toetsing, beoordeling en examinering’. De prijs werd uitgereikt tijdens Het Examencongres van de NVE in kasteel de Schaffelaar in Barneveld. De prijs ging dus naar Dominique Sluijsmans, die vooral niet naliet haar hele team te bedanken. ‘De Toetsrevolutie zet een beweging in gang die leidt tot een betere balans tussen de formatieve en summatieve functie van toetsing.’ De jury prees bovendien de mooie samenwerking tussen wetenschap en praktijk.

Over het boek Toetsrevolutie

Sluijsmans: ‘Goed onderwijs begint bij een visie op hoe wij onze studenten willen opleiden. Deze visie is leidend voor de wijze van toetsing. In het boek staat toetsing om de ontwikkeling van studenten te stimuleren centraal. Toetsing als kans om te leren!’ Het gaat dan vooral om een wijze van toetsing die studenten helpt inzicht te krijgen waar ze staan, waar ze naartoe moeten en hoe ze dat willen bereiken. Deze formatieve functie is van groot belang om studenten goed voor te bereiden op toetsen met een summatieve functie: is er daadwerkelijk geleerd en verdient een student uiteindelijk zijn diploma? Het boek Toetsrevolutie heeft tot doel opleidingsteams te inspireren tot een goede balans te komen tussen toetsen voor het leren, toetsen als leren en het toetsen van het leren.

Download Toetsrevolutie