Nieuws
Aftrap Vitale (Lim)burgers: samen vitaliteit bevorderen

Aftrap Vitale (Lim)burgers: samen vitaliteit bevorderen

Op vrijdag 18 januari is de aftrap van het project Vitale (Lim)burgers. Ondanks de stortvloed aan bewijs dat er iets moet veranderen aan de leefstijl van de (Lim)burger lijken chronische ziekten eerder toe dan af te nemen. Doel van het project is om (Lim)burgers meer regie te geven over hun persoonlijke leefstijl en daarmee de eigen vitaliteit te vergroten. Dat vraagt om praktische programma’s en de opleiding van mensen die deze programma’s kunnen uitvoeren.

Symposium

Het project is een initiatief van de lectoraten Voeding, leefstijl en bewegen en Gastronomy van Zuyd Hogeschool in samenwerking met tal van partners. Dit project moet bijdragen aan een blijvende, gezonde(re), actievere leefstijl van (Lim)burgers. De aftrap vindt plaats in de vorm van een symposium bij Zuyd Hogeschool. Lector Susy Braun verzorgt een algemene introductie. Richard Dunne praat de aanwezigen bij over Living in harmony; de aanpak van de Londense Ashley primary school. Vervolgens legt Patrick Holden uit hoe mensen hun gezondheid duurzaam kunnen bevorderen via de herinrichting van de voedselsystemen.

Doelgroepen

De doelgroepen in het project Vitale (Lim)burgers zijn gelijk aan het (provinciaal afgesloten) gezondheidsakkoord: kinderen, werknemers en bewoners in een wijk. Die doelgroepen worden het beste bereikt in hun natuurlijke omgeving: kinderen op scholen, werknemers in bedrijven en bewoners in hun wijk. Vitale (Lim)burgers kiest voor een praktische benadering: een programma gericht op het activeren van de burger. Actief samen aan de slag en kennis delen om zelfstandig goede en vitaliteitsbevorderende keuzes te kunnen maken. Het programma is gebaseerd op recente inzichten en kennis uit de systeembiologie. Voeding, bewegen en mindset zijn daarin onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vitale (Lim)burgers zorgt voor vernieuwende praktijkgerichte inzichten en aanpakken die burgers individueel versterken en (toekomstige) zorgprofessionals helpen om een andere rol als coach te kunnen vervullen. Bestaande Limburgse initiatieven (zoals ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’) worden verrijkt en verstrekt door de bevindingen van dit project. De uitdaging ligt namelijk in het geschikt maken van kennis in de samenleving en de (beroeps-) praktijk.

Samenwerking

Het project Vitale (Lim)burgers duurt vier jaar. Het wordt een uniek samenwerkingsverband tussen kennisinstituten, bedrijven en instellingen die samen expertise bezitten op het gebied van product- en conceptontwikkeling van voeding, smaak en gecombineerde leefstijlinterventies. De partners in het consortium brengen allemaal unieke proposities mee in het project en versterken elkaar waardoor een werkelijk kentering in de vitaliteit van de Limburgse bevolking mogelijk is.

Livestream

Door de grote belangstelling voor dit project zijn alle plaatsen voor het symposium al vergeven, maar er zijn nog 60 extra plaatsen in de naastgelegen aula (C.0.104) waar het symposium op scherm is te volgen (voor last minute beslissers en mensen die slechts een deel van de presentaties kunnen bijwonen). Het symposium is ook te volgen via een livestream (de stream is actief vlak voordat het symposium begint), en na afloop worden de beelden openbaar gedeeld.