Nieuws
Uitstralingsprijs Qeske

Uitstralingsprijs 2017 voor Qeske

De gemeente Kerkrade heeft op 24 november 2017 de Uitstralingsprijs 2017 uitgereikt aan Qeske. Paul Crutzen van Qeske ontving de prijs uit handen van burgemeester Jos Som omdat Qeske op bijzondere wijze de gemeente Kerkrade in een positief daglicht heeft gezet.

De naam Qeske is fonetisch afgeleid van het Limburgse woord voor kastje en het Franse qu'est-ce que, hetgeen 'wat' betekent.

Jongeren als innovator
Qeske is een initiatief van de ondernemers Paul Crutzen en Bert Schindler, waarbij onderwijs, hogescholen, universiteiten en bedrijven een platform vormen. Studenten worden een partner voor ideeënontwikkeling en uitvoering. Begeleid door ervaren professionals vormen de aankomende werknemers de nieuwe economie door gezamenlijk aan innovatieve concepten te werken. ‘Learning community’ Qeske ontvangt de Uitstralingsprijs omdat het een boost geeft aan het zelfbewustzijn van jongeren en ze bewust maakt van het feit dat zij zelf ook innovator op ondernemend of wetenschappelijk gebied kunnen zijn.

Zuyd Hogeschool en Qeske
Zuyd Hogeschool is betrokken bij Qeske via het lectoraat 'Voeding, Leefstijl, Bewegen' en de 'wearables werkplaats' van het Brightlands innovatieprogramma LIME, een proeftuin voor interprofessionele projecten op het snijvlak van innovaties in de zorg en technologie.

Voor studenten van Zuyd Hogeschool kan Qeske fungeren als een living lab. Dit kan met name interessant zijn voor afstudeerders die een proeftuin nodig hebben voor hun afstudeeropdracht.

Uitstralingsprijs
Het is de zevende keer dat de Uitstralingsprijs werd uitgereikt. De prijs in de vorm van een beeldje is een initiatief van de gemeenteraad van Kerkrade voor personen of organisaties uit Kerkrade, die door hun bijzondere prestatie hebben bijgedragen aan de uitstraling en aantrekkingskracht van de stad. Een onafhankelijke commissie draagt een kandidaat voor en de fractievoorzitters van de Kerkraadse politieke partijen in de gemeenteraad bekrachtigen de keuze.

De prijs wordt normaliter uitgereikt in het gemeentehuis van Kerkrade, maar dit jaar vond de uitreiking op locatie bij Qeske aan de Rodaboulevard plaats, zodat men aan den lijve kon ondervinden waar Qeske voor staat.