Docent Muziek
Docent Muziek

Docent Muziek

Binnen de opleiding Docent Muziek leiden we je op tot een vakmens- in muziekeducatie. Jouw ontwikkeling en passie voor muziek staan centraal. Onze lessen geven we in een praktijkgerichte omgeving waarin je samenwerkt met docenten, studenten, afgestudeerden en professionals. We gaan aan de slag met onderwijskundige, pedagogisch en didactische principes. Zo tillen we jouw muzikale kennis en vaardigheden naar een hoger niveau. Door onderzoek, projecten, specialisatiekeuzes, vrije studieruimte en stages ontwikkelen we jouw educatieve, muzikale én innovatieve talenten.

Topopleiding 2024Topopleiding Keuzegids hbo 2024
Kies je voor Docent Muziek bij Zuyd, dan studeer je bij de beste opleiding van Nederland. Dat vinden onze studenten in de Keuzegids Hbo 2024. Al jaren op rij staan wij op nummer 1.

 

 • Locatie Maastricht
 • Duur 4 jaar, start in september
 • Taal Nederlands

Website Conservatorium

Het Conservatorium Maastricht heeft een eigen website met uitgebreide informatie over deze opleiding.

Naar de website

Docent Muziek opleiding in beeld

Wat leer je bij de opleiding Docent Muziek?

De eerste 2 jaar van jouw opleiding tot muziekdocent richten we ons op jouw brede ontwikkeling. We hebben aandacht voor individueel instrumentaal en vocaal onderwijs en e-learning. Daarnaast voer je projecten uit en loop je stage.

Ons onderwijsprogramma is gebaseerd op 4 onderdelen: 

 1. Muzikale opvoeding en educatie
 2. Theoretische kennis en vaardigheden
 3. Muzikaal vakmanschap
 4. Stage en projecten

Kies je specialisatie als Docent Muziek

In het derde jaar van de Docent Muziek opleiding kies je tussen de specialisaties Orthopedagogisch Muziekbeoefenaar of Muziek in Kunsteducatie. Dit is de basis van je stage, essay en afstudeerproduct.

 • Orthopedagogisch Muziekbeoefenaar (OMB)

  We leren je vaardigheden om te werken met mensen met een mentale of fysieke beperking of met leerproblemen. Denk bijvoorbeeld aan het signaleren van problemen in een groep of klas, vaststellen en behandelen. Als je in het primair of voortgezet (speciaal) onderwijs gaat werken als Docent Muziek, heb je deze vaardigheden steeds vaker nodig. Zo kun jij je onderscheiden.

 • Muziek in Kunsteducatie (MIK)

  Ben jij gepassioneerd door muziek en wil je anderen inspireren? Dan is deze specialisatie van de hbo-opleiding Docent Muziek iets voor jou! We leren je op een boeiende manier les te geven in muziek. Zowel in historische als moderne contexten, en zowel binnen als buiten het klaslokaal.

  Tijdens onze opleiding ontdek je alles over CKV/cultuureducatie en Kunst Algemeen, waardoor je de perfecte basis legt voor een carrière in de wereld van muziekeducatie. Onze afgestudeerden werken in allerlei functies, zoals muziekconsulent of muziek-educatief medewerker bij kunstinstellingen.

  Heb je deze specialisatie afgerond, maar wil je verder studeren? Ga dan voor een Master Kunst en Educatie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kom bij ons en laat je passie voor muziek bloeien terwijl je anderen inspireert.

Versneld traject

Binnen de opleiding Docent Muziek bestaat de mogelijkheid om een op maat gemaakt versneld traject te volgen. Om hiervoor in aanmerking te komen is het van belang dat je al een bachelor diploma hebt dat aansluit bij de opleiding, zoals een bachelor in muziek of een educatieve bachelor met voldoende musiceervaardigheden. Na afronding van dit versnelde traject ontvang je een bachelor diploma Docent Muziek. Voor verdere informatie of vragen kun je contact opnemen met de opleidingsmanager van de opleiding Docent Muziek, Felix Havenith, via felix.havenith@zuyd.nl of met de coördinator van dit versneld traject Vivian Knols, via vivian.knols@zuyd.nl.

 • Collegegeld

  Tijdens je muziekdocent opleiding betaal je voor elk studiejaar collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.

  Meer informatie over collegegeld

 • Onderwijs- en examenregeling

  In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de Docent Muziek opleiding, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.

  Bekijk de actuele OER

 • Hoe beoordelen studenten de lerarenopleiding muziek?

  En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk de muziekdocent opleiding met het landelijk gemiddelde.

  Bekijk de beoordeling van Docent Muziek

Franciscus Romanusweg 90
6221 AH Maastricht