Qwiek.up ADL
Wat hield het project in?
Een Qwiek.up is een beeld- en geluidsinterventie die helpt om onbegrepen gedrag tijdens ADL-zorg te verminderen of te voorkomen.
In het project zijn een handreiking ‘Goed gebruik Qwiek.up ADL’ en bijbehorende materialen ontwikkeld, geëvalueerd en bijgesteld. De handreiking bevat 5 stappen en diverse voorbeelden om de Qwiek.up goed te gebruiken tijdens ADL-zorg. De handreiking is gebaseerd op observaties, interviews en een literatuurstudie naar over beeld- en geluidsinterventies.
De Qwiek.up is een kantelbare mobiele projector waarmee in elke gewenste ruimte in het verpleeghuis beelden op de muur of het plafond kunnen worden geprojecteerd. Deze beelden worden begeleid door rustige of activerende muziek. En kunnen uit een uitgebreide collectie worden geselecteerd, passend bij de behoefte, wensen en interesses van de cliënt.
Waarom werd het project uitgevoerd?
Cliënten met dementie kunnen onbegrepen gedrag vertonen tijdens ADL-zorg. Bijvoorbeeld bij het opstaan en naar bed gaan, aan- en uitkleden, wassen en douchen, eten en drinken en tijdens het innemen van hun medicatie.
Onder onbegrepen gedrag verstaan we alle gedrag dat gepaard gaat met lijdensdruk of gevaar voor de persoon met dementie of de mensen in zijn/haar omgeving. Denk aan agressief gedrag, apathie of onrust. Door ‘goed gebruik’ van een beeld-geluidsinterventie, in dit geval de Qwiek.up, kan onbegrepen gedrag tijdens ADL verminderd of zelfs voorkomen worden.
Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen de genoemde handleiding eenvoudig en doelgericht gebruiken bij de inzet van de Qwiek.up tijdens ADL-zorg. Om daarmee onbegrepen gedrag van cliënten te verminderen of te voorkomen. En hiermee uiteindelijk bij te dragen aan kwaliteit van leven en functioneren van cliënten én aan vermindering van de werkdruk van verpleegkundigen en verzorgenden.
Wie waren betrokken in het project?
Qwiek.up ADL maakte gebruik van de subsidieregeling ‘Goede praktijkvoorbeelden’ van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, ZonMw. Het lectoraat Wijkgerichte Zorg werkte in dit project nauw samen met Sevagram, MeanderGroep en Qwiek BV om de handleiding te ontwikkelen en het gebruik ervan te evalueren.
Wanneer vond het project plaats?
Het project vond plaats tussen oktober 2020 en november 2021.
Wil je meer weten over dit project?
Neem contact op met Renee Verwey, via: [email protected]