Geef kleur aan je studie
Minoren Zuyd

Minoren domein Kunsten

  • [Art]ificial Intelligence - De Artistieke Smaak van Artificiële Intelligentie (EN)

    Are you curious about the artistic possibilities of artificial intelligence?
    Do you wonder how to link your practice as an artist to AI?
    And do you have the guts to engage in artistic research on unfamiliar - and frankly quite agonising - terrain?

    Then join this exciting course!

  • Artistic Research in Situ

    Artistic Research in Situ (ARiS) is een interdisciplinaire minor voor zowel kunststudenten als studenten van andere disciplines binnen het HBO. Doel is enerzijds het ontwikkelen van artistieke onderzoeksmethoden en -vaardigheden voor studenten die niet of nauwelijks hiermee in aanraking zijn geweest (verbredend), en anderzijds het verdiepen van artistiek onderzoek op locatie, voor studenten die dit verder in hun artistieke praktijk willen ontwikkelen en implementeren (verdiepend). In deze minor staat de verbinding met de omgeving in situ centraal en in het bijzonder met het complex gelaagde ENCI-gebied. De bedoeling van deze module is om het gebied bottom-up vanuit haar initiële kansen en mogelijkheden te onderzoeken. Daarvoor worden wandel- en zintuigelijke methoden ingezet om dit complex gelaagde landschap vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken, het gebied (opnieuw) in kaart te brengen, nieuwe vragen te formuleren en het gebied te activeren in het transformatieproces naar de toekomst.

  • Body In(ter)ventions

    Sieraden, accessoires en andere verfraaiende objecten vervullen een sociale en culturele rol. Wil je graag een breder perspectief krijgen van hoe deze lichaamsgerelateerde producten gedragen en gebruikt worden? En hoe zij andere disciplines – zoals mode, muziek, architectuur of zorg – kunnen inspireren en beïnvloeden? Stap dan in deze minor en ontdek de rol die je als ontwerper kunt spelen. Enerzijds om dit soort ‘lichaams-objecten’ te creëren en anderzijds om bij te dragen aan sociale vraagstukken. Je leert de betekenis/symboliek van deze objecten (en hun materiaalkeuze) begrijpen door te filosoferen, te beschrijven en te maken. En je duikt dieper in diverse sociale en culturele contexten, tradities en subculturen.

  • Entangled Obsessions

    Ontdek een nieuwe wereld in gebreid materiaal. Ontdek de mogelijkheden en inzet van de breitechniek. En denk hierbij met een open mind. Kijk voorbij de grenzen van techniek en materiaal en pas creatieve mogelijkheden toe in kunst- en designprojecten. Experimenteer met garens en flexibele materialen en ontdek de ins en outs van hand- en machinebreien. Doe (makend) onderzoek op het gebied van design, materiaal en kleur, leer ideeën te ontwikkelen, je creatieve proces te documenteren en je visuele werk te optimaliseren. Met als resultaat: een installatie of performance, een grafisch, product-, textiel- of modeontwerp of een onderzoeksprocesboek. Geïnteresseerd? Check dan zeker ook even deze voorbeelden.

  • Kunsteducatie

    Persoonlijke aandacht, kritisch denken en creatieve inzichten staan centraal in deze minor. Je leert alternatieve oplossingen te zoeken als standaardoplossingen niet meer werken. Laat jezelf theoretisch en praktisch uitdagen om de wereld met steeds andere ogen te zien – en vind zo je plek in het maatschappelijk debat. Een open mind en een kritische blik op je werk (én dat van anderen) zorgen voor nieuwe inspiratie. En die leidt weer tot creatieve ideeën. Je volgt de minor op de Kunstacademie Maastricht – inspirerend! – leer je onderzoeken en presenteren, werk je aan je beeldende vorming en geven onderwijskunde en kunstgeschiedenis verdieping.

  • TechNOart - de creatie van slimme (kunst)objecten

    Onder het motto ‘Thinking with your hands’ ga je creatief aan de slag met nieuwe technieken en/of materialen. 

     

  • The sympathy of things

    We omringen ons voortdurend met dingen die iets uitdrukken over wie we willen zijn, hoe we willen leven en met wie? Zegt die waardering voor de dingen misschien ook iets over hoe we als mensen met elkaar omgaan? En wat bedoelen we met de schoonheid der dingen? Is sympathie geen beter woord? 

    In deze minor onderzoek je wat onze omgang met ‘de wereld der dingen’ bepaalt. De wens dingen te bezitten of ze juist te delen? De wil om dingen te maken of de angst ze te verliezen? Of is het eerder de verwondering over hoe de dingen zich onverwacht aan ons kunnen voordoen? Interessante materie om vanuit een divers - ‘meer-dan-menselijk’ - perspectief eens over na te denken; een ‘gesammt kunstwerk’ of een collectie ‘conversation pieces’ uit voort te laten komen. Je leert het in de minor The Sympathy of Things.