Gezondheidszorg en Welzijn
Gezondheidszorg en Welzijn

Tim Daemen (22), tweedejaars Logopedie

Ik heb een passie voor taal en dat was de reden om na de middelbare school de lerarenopleiding Nederlands te gaan doen. Als docent miste ik de tijd en mogelijkheden om persoonlijk, één op één, met leerlingen aan de slag te kunnen. Bij Logopedie is die mogelijkheid er juist wel en de opleiding past dan ook perfect bij mij.

Communicatie-expert

Veel mensen hebben een verkeerd of beperkt beeld van logopedie. Het is ‘iets’ met spraakproblemen, denken ze. Maar het is veel breder dan dat. Als logopedist ben je expert op het gebied van communicatie én het apparaat/instrument dat je inzet om de patiënt te helpen. Je krijgt te maken met spraak-, stem- en slik- en zelfs ademhalingsproblemen en komt met allerlei typen patiënten in aanraking. Van kinderen of jongeren met een taalachterstand, tot ouderen met neurologische problematieken zoals een dementie of een afasie of mensen met een verstandelijke beperking. Die breedte maakt het interessant.

Talloze mogelijkheden voor innovatie

Wat mij erg aanspreekt in het beroep is dat er veel ruimte is voor innovatie. Hoewel sommige behandelingen en therapieën al decennia op dezelfde manier gebeuren, biedt nieuwe technologie talloze mogelijkheden voor innovatie in behandelingen. Logopedie en de meerwaarde ervan voor de patiënt staan bovendien nog niet overal goed op de kaart. Hier is nog een wereld te winnen en daarover denken we op de opleiding ook na. 

Bijna alles is interessant

Ik ben nu tweedejaars en moet keuzes maken over de richting die ik wil inslaan. Toen ik met de opleiding begon wist ik zeker dat stemproblemen mijn voorkeur hadden. Maar nu ik meer weet over de verschillende gebieden twijfel ik. Ik vind eigenlijk bijna alles interessant. Wel wil ik sowieso stage lopen in een stempraktijk. Om een goed beeld te krijgen van logopedie in de verschillende praktijken en instellingen, probeer ik regelmatig ergens mee te lopen. Zo hoop ik straks de keuze te maken die het beste bij mij past.

De logopedist is expert op het gebied van communicatie

Tim Daemen (22)
Tweedejaars Logopedie