Gezondheidszorg en Welzijn
Gezondheidszorg en Welzijn

Jools Parren (18), eerstejaars Mens en Techniek/Biometrie

Op de open dag van Zuyd Hogeschool hoorde ik voor het eerst van de studie Mens en Techniek|Biometrie. De studie combineert biologie en natuurkunde met anatomie en fysiologie en dat past heel goed bij mij en mijn bèta-achtergrond. Ik was meteen verkocht.

Technisch en breed

In de opleiding kom je alles te weten over de werking van het hart, de longen en bloedsomloop, de hersenen en de spieren en het meten ervan. Bekende voorbeelden van meetinstrumenten zijn ECG (hartfilmpje) en EEG (hersenactiviteit). Vooral het technische aspect en de breedte van de opleiding vind ik interessant. Zo had ik niet verwacht dat we ook onderwerpen als elektriciteitsleer zouden krijgen; dat komt aan bod in blok 1 over de anatomie en meten van het hart. We leren de principes achter de meetapparatuur en het analyseren van de meetgegevens. Ook het zelf ontwerpen en toepassen van apparatuur is een onderdeel van de opleiding.

Meeloopdag is aanrader

Na het tweede leerjaar kunnen we kiezen uit de klinische diagnostiek, medisch-technische industrie of de sport en revalidatie. Mijn voorkeur gaat vooralsnog uit naar de gezondheidszorg. Daarbinnen is er weer keuze tussen hart-, longen- en neurofysiologie (hersenen). Welke van de drie dat wordt, weet ik nog niet. Vooral neurofysiologie spreekt me aan, maar na blok 2 over de longfunctie en een meeloopdag in het ziekenhuis vind ik dat ook erg boeiend. Een eyeopener voor mij was dat de longfunctie veel veelzijdiger is dan ik had verwacht qua ziektebeelden en metingen. Zo’n meeloopdag is echt een aanrader want dit geeft je goed inzicht in wat het werk inhoudt.

Elke dag met plezier naar school

De opleiding is precies wat ik ervan had verwacht. Het is afwisselend. We krijgen veel theorie maar ook praktijklessen. Het is een kleinschalige opleiding waarbij iedereen elkaar kent. Het is laagdrempelig en de lijntjes met de docenten zijn kort. Ik kom elke dag met plezier naar school.

Vooral het technische aspect en de breedte van de opleiding vind ik interessant.

Jools Parren (18)
eerstejaars Mens en Techniek/Biometrie