Gezondheidszorg en Welzijn
Gezondheidszorg en Welzijn

Fleur Zweipfennig (18), eerstejaars Social Work

Ik vind het heel interessant om mij te verdiepen in achtergronden van mensen en met de juiste kennis mensen te helpen met hun hulpvraag. Vrienden komen vaak naar mij toe als ze iets vertrouwelijks willen bespreken. Dat ik in mijn toekomstige beroep iets met en voor mensen wil doen, stond daarom wel vast. Na de havo heb ik me goed georiënteerd op een vervolgstudie en Social Work kwam er als favoriet uit.

Meteen de praktijk in

De opleiding bevalt mij erg goed. Je gaat meteen in de praktijk aan de slag. Dat is leerzaam omdat je het geleerde direct kunt toepassen. Het jaar bestaat uit vier perioden en in elke daarvan staat één casus centraal. We krijgen dan theorie over een bepaald onderwerp en op basis daarvan werken we in groepjes de casus uit. Een voorbeeld van zo’n casus is het schrijven van een legitimatieverslag om participatie van een bepaalde doelgroep in een buurt te bevorderen. Je beschrijft dan welke keuzes je maakt en waarom, je evalueert wat deze keuzes opleveren en reflecteert op je eigen handelen. Elke periode werk je samen met andere studenten. Dat vind ik leuk omdat ik zo veel verschillende mensen leer kennen. De groepsdynamiek is steeds anders, je leert samenwerken én jezelf beter kennen.

Woensdag stagedag

Elke woensdag is stagedag. Ik loop stage bij Explore in Sittard-Geleen waar ik ondersteun bij de organisatie van allerlei sportieve en culturele activiteiten voor kinderen en volwassenen. Nu richten we ons bijvoorbeeld op activiteiten voor mensen uit de Oekraïne.

“Ik wil mensen een veilige leefomgeving bieden.”

Fleur (18)
Eerstejaars Social Work

Baan bij de recherche

In het tweede jaar kiezen we een specialisatie. Waarschijnlijk kies ik voor ‘Welzijn & Samenleving’. Deze richting leidt je op om het welzijn van mensen in hun eigen omgeving te verbeteren, bijvoorbeeld door sociale contacten in een buurt te versterken, door eenzaamheid te voorkomen en activiteiten te bedenken en organiseren. Na de opleiding Social Work wil ik nog een master doen. Mijn droom is een baan bij de recherche om vanuit die rol veilig wonen in een fijne omgeving te bevorderen.