Nieuws
Nieuws

Hiphop helpt kinderen met autisme of na mishandeling

Mensen helpen bij een trauma via dans. Het klinkt misschien gek. Maar studenten van de enige bacheloropleiding dans- en bewegingstherapie in Europa zien dat het werkt.

In een danszaal van Vaktherapie bij Zuyd in Heerlen oefent docent Maartje Jaspers met een groep studenten. Maartje is docent dans en beweging.

Geheime kracht

De ene student loopt straks misschien stage in een tbs-kliniek, terwijl een ander gaat werken met dementerende ouderen of met mensen die angststoornissen hebben. In magazine Voilà van de Limburger legt Maartje uit wat de geheime kracht is van dans- en bewegingstherapie.

Oorlogsgebieden

Een derdejaarsstudent werkt nu met kinderen uit oorlogsgebieden bij stichting De Vrolijkheid in Maastricht. Maartje: “Zo mooi hoe dans die kinderen helpt. Want terwijl je samen danst, voel je bijvoorbeeld dat je niet de enige bent. Als dan je verdriet loskomt, heb je een veilige ruimte om het te delen en te verwerken. Dat kan door je te uiten, zonder dat je hoeft te vertellen waar het over gaat.”

Andere communicatievorm

Na een aardbeving of ongeluk snapt je hoofd waarschijnlijk wel wat er is gebeurd, maar je lijf kan blijven hangen in de schrikmodus. “Dan lukt praten niet en kan je cliënt samen met jou als therapeut op zoek naar andere manieren om te communiceren.”

Meer studierichtingen

Dat kan dans- en bewegingstherapie zijn. Maar ook 1 van de andere therapievormen die je bij Vaktherapie leert:

Ervaren en doen

Ervaren en doen staan centraal in plaats van alleen praten en begrijpen. “Daarom is het belangrijk dat je als student niet alleen leert hoe je mensen goed helpt als vaktherapeut. Voordat mensen zich echt veilig bij je voelen moet je eerst zelf ervaren wat de therapie je brengt”, vertelt Maartje.

Problemen opzoeken

Als je dat door hebt, leer je hoe je als toekomstig therapeut het probleem opzoekt via dans of beweging. Dat begint met leren observeren en analyseren om informatie te krijgen over beste werkwijze. Zo kan het zijn dat je misschien samen met een kind dat autisme heeft of mishandeld is, gaat hiphoppen. Of jullie lopen een parcours. Door te doen, ervaren mensen wat anders kan en krijgen ze inzicht. En dat helpt misschien overweldigende gevoelens te verwerken.

Spiegelen

Maartje: “Zodra je een cliënt iets in die beweging laat zien, kun je dat nadoen of er over praten. Spiegelen noemen we dat. Als je iemand spiegelt, kan die persoon langzaam meer gevoelens herkennen en erover praten.”

Snel werk vinden

Steeds meer instellingen in de geestelijke gezondheidszorg zien in hoe belangrijk vaktherapie is. “En ze zien ook dat onze studenten goed beslagen ten ijs komen. Daardoor krijgen afgestudeerde studenten meteen een baan, vaak zelfs nog voordat ze hun diploma hebben.”