Nieuws
Nieuws

Zuyd reikt eerste hbo-prijs uit op Scheikundeolympiade

De eerste hbo-prijs op de Nationale Scheikundeolympiade (NSO) is een feit. Nooit eerder kregen middelbare scholieren op deze landelijke wedstrijd een prijs voor een pitch over praktijkgericht onderzoek. Maar vorige maand was het zover. Onderzoekers van Zuydlectoraat Material Sciences gaven de prijs aan ‘team Vitriprint’.

Praktijkgericht onderzoek

Vitriprint is een project van Zuyd en verschillende partners in de laboratoriums van Chemelot Innovation and Learning Labs. Hbo’ers, mbo’ers en studenten van Universiteit Maastricht zoeken voor samen met onderzoekers uit hoe je duurzame 3D-prints maakt van bijvoorbeeld organisch afval. Zodat je dit daarna kunt recyclen.

Team Vitriprint

Aan de 20 beste Nederlandse scheikunde leerlingen de taak om dit in een korte pitch uit te leggen. De winnende pitch bedachten:

  • Thomas Wijning van het Stedelijk Gymnasium in Schiedam
  • Matthijs de Kruif van het Van Lodenstein College in Amersfoort
  • Koen Coyajee van het Utrechts Stedelijk Gymnasium
  • Niels van den Bosch het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht

Ze maakten hun presentatie met hulp van de Vitriprintstudenten: Ana Laura Marques, David Cohlst en Mitch Penders van Zuyd.

Verrassende pitches

In die korte pitch moesten de leerlingen zeggen waarom die duurzame 3D-prints zo belangrijk zijn en welke goede ideeën ze verder hebben voor de onderzoekers. Lector Gino van Strydonck van Zuyd was aangenaam verrast door alle pitches. Terwijl de meeste wetenschappers bestuderen en verklaren, doen chemici dat niet. “Wij creëren”, vertelt hij. “Chemici zijn eigenlijk moleculaire kunstenaars. En onze vindingen vormen vaak de basis van nieuwe of andere producten. Goed teamwerk is daarbij heel belangrijk. Vandaar ook onze praktijkgerichte onderzoeksprijs."

Winnaar NSO

Deze nieuwe prijs van Zuyd was onderdeel van de jaarlijkse Nationale Scheikundeolympiade. Een wedstrijdweek waarin de 20 topleerlingen van Nederland strijden voor 4 plekken in de internationale olympiade later dit jaar in Riyad. Kjeld Zwitserloot (17) uit Sint-Michielsgestel kreeg de eerste prijs. Hij is daarmee de winnaar van de 45ste Scheikundeolympiade. En Charlotte van der Eng (17) uit Leiden maakte het beste practicum.

Topdocenten

De NSO was dit jaar voor het eerst op Universiteit Maastricht (UM). Topdocenten van UM gaven een week lang colleges en practica aan de scholieren. 1 van die docenten is organisator Gerco Onderwater. Hij vond het “een genot om de kwaliteit en gedrevenheid van een nieuwe generatie scheikundigen mee te maken. En om ze naar een nog hoger niveau te brengen."

Verdiepen in chemie

Voorzitter Emiel de Kleijn van de NSO is Gerco en zijn collega’s enorm dankbaar vanwege hun “onmisbare rol om leerlingen de kans te geven zich verder te verdiepen in de chemie.” En Onno de Vreede van Topsector Chemie vindt het geweldig dat de olympiade getalenteerde leerlingen in het zonnetje zet. Scheikunde is belangrijk voor talloze producten ook als het gaat om het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken zoals de klimaatverandering.”

Test jezelf

Test gerust ook eens jouw scheikundige skills. En misschien sta jij dan volgend jaar op de olympiade!

Winnaars van de toegepaste onderzoeksprijs namens Zuyd en CHILL

Presentatie van Vitriprint onderzoek op de Brightlands Chemelot Campus

Voorbereiding met Zuyd studenten op de pitch

De winnaars van de NSO die naar de wereld olympiade in Riyad, Saoedi Arabië gaan