Nieuws

Inspiratie voor een carrière in de zorg

Stel: je bent net 18 jaar en staat midden in het leven. Dan word je uit het niets getroffen door een hersenstaminfarct. Tijdens de uren die verstrijken krijgen vitale delen van je hersenen geen zuurstof. Je raakt ‘locked in’. Dat wil zeggen dat je hele lichaam verlamd is en je alleen nog maar met je ogen kunt knipperen. Een nachtmerrie! Dit komt echt heel zelden voor bij jongeren. Toch overkwam het Isa. Haar bijzondere verhaal werd de rode draad van een documentaire in opdracht van Zuyd Hogeschool die laat zien hoe betekenisvol werken in de zorg is.

Intensief revalidatietraject

Het goede nieuws is dat Isa weer grotendeels de oude is. Cognitief heeft ze er niets aan overgehouden, lichamelijk zijn er wel forse beperkingen. Spreken kost haar veel moeite, haar linkerarm doet niet meer mee en het lopen is lastig en vermoeiend. Haar herstel kwam langzaam op gang, maar anderhalf jaar lang intensief revalideren met hulp van onder andere logopedisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten maakte zij stappen. Eerst centimeters en gaandeweg meters. Dit zorgde, samen met haar optimisme, doorzettingsvermogen en wilskracht, dat zij weer toekomstplannen kan maken.

Betekenisvol werk in de zorg

Het verhaal van Isa raakte ons na het lezen van een artikel in de krant. Tegelijkertijd beseften we dat deze levensveranderende gebeurtenis van Isa een inspiratiebron voor velen zou kunnen zijn. Hoe knok je terug als je de bodem hebt bereikt? Hoe haal je het beste uit jezelf? Maar ook; hoe kun je als zorgprofessional echt het verschil maken in het leven van mensen als Isa. En hoe betekenisvol je werk kan zijn. Hoe je iemand vooruit helpt en stimuleert door jouw kennis en vaardigheden. En dat samen plezier maken onderdeel is van je werk. Met een beroep als logopedist, ergotherapeut of fysiotherapeut sla je al deze vliegen in één klap. Zuyd Hogeschool leidt jonge mensen op voor deze zorgberoepen. Maar ook tot vaktherapeut, biometrist, verpleegkundige, sociaal werker en verloskundige.

De documentaire - en ook de drie afgeleide korte filmpjes die dieper ingaan op het vak van logopedie, ergotherapie en fysiotherapie - worden voor het eerst publiekelijk vertoond tijdens de open dag op zaterdag 20 november. Ook op de open dag van 19 februari wordt de film vertoond.

Laat je door de documentaire en korte filmpjes inspireren voor werken in de zorg. Hopelijk tot ziens op de Open Dag in Heerlen op 20 november. Of nog liever: komend studiejaar bij een van onze zorgopleidingen.