Nieuws

Emmylou Beekman nieuwe lector Autonomie en Participatie Chronisch Zieken

Het College van Bestuur heeft dr. Emmylou Beekman benoemd tot lector van het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken. Zij volgt per 1 januari prof. dr. Sandra Beurskens op, die vanaf die datum aan de slag gaat als zelfstandig consultant en hoogleraar bij de Universiteit Maastricht.

Emmylou Beekman is sinds 2014 werkzaam bij Zuyd, als senior docent aan de opleiding Fysiotherapie en als onderzoeker bij het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken. Van daaruit is ze actief binnen het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EiZT) en het programma Limburg Meet (LIME), waarin ze als projectleider van LIME Portal werkt aan interdisciplinaire vragen over meten in de zorg. Naast haar werk bij Zuyd en het lectoraat is Beekman fysiotherapeut en wetenschappelijk medewerker bij het ParaMedisch Centrum Zuid in Sittard en ontwikkelt en implementeert zij landelijke richtlijnen voor fysiotherapie voor het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Emmylou Beekman

Gouden driehoek

“Al sinds mijn bacheloropleiding wil ik bijdragen aan de integratie van onderwijs, onderzoek en praktijk. Voor mij de gouden driehoek”, aldus Emmylou Beekman. "Bij Zuyd ben ik daarvoor op de juiste plaats en als lector kan ik dromen nu omzetten in doelen. Ik kijk er enorm naar uit om dit samen te doen met ons mooie team van de kenniskring Autonomie en Participatie, mijn collega-lectoren bij de gezondheidszorgopleidingen en met andere academies binnen Zuyd. Ik sta voor het optimaliseren van meten in de zorg, zodat we nog beter kunnen bijdragen aan de eigen regie en betekenisvolle participatie van cliënten. Aandacht voor de communicatie met kwetsbare mensen vind ik van wezenlijk belang. Dit alles kan alléén als we interprofessioneel opleiden en samenwerken.”

Fysio talent award

Emmylou Beekman studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. In 2007 behaalde ze haar bachelordiploma. Tegelijkertijd rondde ze de opleiding Fysiotherapie af bij Zuyd Hogeschool. Na afronding van de Health Science Research Master aan de Universiteit Maastricht promoveerde ze in 2017 op onderzoek naar fysiotherapie bij patiënten met de longziekte COPD. Voor haar bruikbare bijdrage aan de dagelijkse praktijk ontving Emmylou in 2017 de Fysio in Beeld-award, de talent award van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

De benoeming van Beekman heeft een omvang van 0,6 fte voor de periode van 1 januari 2020 tot 1 september 2022.

Afscheid van Sandra Beurskens

Sandra Beurskens neemt op 17 december afscheid van Zuyd. Ze was achttien jaar werkzaam bij de hogeschool. Eerst als senior- en hoofddocent en de afgelopen twaalf jaar als lector van het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken. “Ik heb hier al die jaren met veel plezier gewerkt, maar vind het nu tijd voor een nieuwe stap. Om mijn kennis nog directer te kunnen toepassen in de praktijk ga ik aan de slag als zelfstandige consultant en procesbegeleider voor innovaties en implementaties van praktijkgerichte projecten. Op deze manier wil ik nog meer bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken en een ambassadeur zijn voor praktijkgericht onderzoek.” Beurskens blijft daarnaast als hoogleraar ‘Doelgericht meten in de dagelijkse zorgpraktijk’ verbonden aan de Universiteit Maastricht.