Nieuws

Geslaagd voor het VaPro-D diploma. Klaar voor een stap hogerop binnen de procesindustrie

Op 14 februari 2019 hebben negen studenten hun VaPro-D diploma ontvangen, uit handen van Ton Schmeetz, coördinator VaPro-D en docent bij de opleiding Applied Science van Zuyd Hogeschool. Zuyd heeft sinds 2000 tientallen studenten opgeleid voor een hogere functie binnen de procesindustrie. VaPro-D kan de gediplomeerden toegang geven tot een stap hogerop binnen het werkveld van de procesindustrie.

Inzicht in processen

VaPro-D is een tweejarige brancheopleiding met een duaal karakter, waarbij de werkplek een onderdeel vormt van het opleidingstraject. De inhoud van de VaPro-D opleiding is gericht op procestechniek en procesbeheersing binnen de procesindustrie. Ook managementvakken komen in deze opleiding op Hbo-niveau aan de orde.

“Wat de cursist hier leert kan meteen toegepast worden in praktijkprojecten in zijn werk”, vertelt Ton Schmeetz. “Deze opleiding leidt praktisch ingestelde bedrijfsmensen met leidinggevende capaciteiten en inzicht in processen op.” De VaPro-D opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkende deelnemers met Mbo-procestechniek- of VaPro-C vooropleiding.

Doorzetters

Hoewel een duaal traject als voordeel heeft dat je het geleerde meteen op je werkplek kan toepassen, is het ook heel zwaar. “Je moet studeren naast je baan en vaak heb je ook te maken met wisseldiensten”, vervolgt Schmeetz. “Verder zijn de studenten die voor deze opleiding kiezen al ouder en hebben ze een gezinsleven. Ik heb bewondering voor hun doorzettingsvermogen.”

Laatste lichting

Deze lichting studenten, allemaal in een keer voor het VaPro-D diploma geslaagd en één student zelfs cum laude, is tevens de laatste klas bij Zuyd Hogeschool.

“Wellicht is de markt in deze regio verzadigd”, zegt Rachelle van Haaften, hoofd van de opleiding Applied Science. “Er was de afgelopen jaren steeds minder belangstelling voor deze duale opleiding. Een landelijke trend. Daarom hebben we besloten met deze opleidingsvariant te stoppen.”

Drie andere hogescholen zijn inmiddels ook gestopt met dit traject. Alleen Hogeschool Utrecht biedt de VaPro-D opleiding nog aan.