Project
Ondersteunende Technologie in de Zorg

Teledoc

Technologie wordt steeds vaker ingezet om bij te dragen aan efficiëntere inzet van schaarse menskracht in de zorg. In het project Teledoc evalueren we bijvoorbeeld hoe de deskundigheid van artsen en specialisten op afstand kan worden ingezet in verpleeghuizen zonder verlies van kwaliteit van zorg.

Teledoc is een systeem waarmee verpleegkundigen en verzorgenden in een verpleeghuis verbinding kunnen maken met een arts of specialist op afstand. De verpleegkundige kan vitale waarden van een cliënt meten voor aanvang van het consult met een arts of specialist en tijdens het consult kan de arts live meekijken en -luisteren (o.a. via een elektronische stethoscoop). De verwachting is dat met technologie zoals Teledoc de schaarse capaciteit van artsen en specialisten efficiënter kan worden ingezet. Ze hoeven wellicht minder vaak naar het verpleeghuis af te reizen, en aangezien de metingen al zijn gebeurd kunnen zij ook sneller tot een diagnose of beslissing komen.

In het Teledoc-project evalueren we de ervaringen van verpleegkundigen en verzorgenden en van artsen en specialisten. Wat vinden zij van het gebruik van de Teledoc-apparatuur? Hoe ervaren ze de kwaliteit van de geleverde zorg op afstand? Hoe beïnvloedt Teledoc het contact tussen zorgverleners en cliënten tijdens een consult? Dit soort vragen staan centraal in een korte kwalitatieve studie. Op basis van de ervaringen van zorgprofessionals die Teledoc in de reguliere zorg hebben getest identificeren we welke factoren bepalend zijn voor het succes van de daadwerkelijke implementatie van systemen voor zorg op afstand.

Looptijd: maart - juni 2022

Meer informatie

Wll je meer weten over dit project? Bekijk de website of stuur een e-mail aan karin.slegers@zuyd.nl.