Project Crosscare 2.0
Ondersteunende Technologie in de Zorg

Crosscare 2.0

Wat houdt CrossCare 2.0 in? 

CrossCare 2.0 is een internationaal Interreg-project van Interreg Vlaanderen-Nederland dat innovaties in de zorg stimuleert, ondersteunt en versnelt. CrossCare beschikt over een fonds waarmee innovatieprojecten (deels) kunnen worden gefinancierd. Verder biedt CrossCare ondersteuning bij innovatieprojecten door Nederlandse en Vlaamse zorgproeftuinen. 

Namens Zuyd Hogeschool is het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT) in samenwerking met het Lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg, 1 van de 8 zorgproeftuinen die de geselecteerde bedrijven en zorgorganisaties via CrossCare begeleidt.  
Dit doen we onder andere door innovaties te demonstreren, testen en evalueren met eindgebruikers en via co-creatie met cliënten en zorgprofessionals.  

Innovatietrajecten 

De innovatietrajecten die wij begeleiden, zijn:  

Multiactortraject van SamenKr8 en Thuisleefgroep  
Binnen het samenwerkingsverband Samenkr8 werken 8 VG-zorgorganisaties samen rond het thema 'bewezen arbeidsondersteunende (zorg)technologie'. Zij onderzoeken hoe ze kennis en ervaringen kunnen bundelen om zorgtechnologie efficiënt en effectief in te zetten. Zodat deze ‘vanzelfsprekend’ wordt gebruikt wanneer hiermee cliënten en medewerkers worden ontlast of ondersteund.  
Het hoofddoel van het multiactortraject is het ontwikkelen, testen, implementeren en opschalen van een ‘evidence-based’ VG-Thuisleefbieb: een platform dat zorgtechnologieën in de VG-sector toegankelijk maakt voor cliënten en zorgprofessionals. 

Bedrijfstraject van Telas 
In het project Telas wordt gewerkt aan innovatieve steunkousen die mensen zelfstandig kunnen aan- en uittrekken, zonder hulp van zorgverleners. Deze oplossing is bedoeld voor mensen die momenteel afhankelijk zijn van mantelzorg of thuiszorg voor hun dagelijks gebruik van steunkousen.  De kousen zijn gemaakt van speciaal textiel met unieke vorm- en geheugeneigenschappen. Samen met Happy Aging en het Care Innovation Center draagt Zuyd Hogeschool bij aan de organisatie van demonstraties, expertinterviews en gebruikerstesten. 

Waarom CrossCare 2.0? 

CrossCare draagt bij aan de ontwikkeling en implementatie van zorginnovaties door een toegankelijke weg te bieden naar het realiseren van zorginnovatie op grotere schaal.

In het eerste succesvolle CrossCare-project (2016-2021) ondersteunden Vlaamse en Nederlandse zorgproeftuinen 30 zorginnovaties. In mei 2023 werd de opvolger CrossCare 2.0 geïntroduceerd. Hiermee wordt de ingeslagen weg vervolgd en de ontwikkeling en implementatie van innovaties in de zorg- en welzijnssector opnieuw gefaciliteerd.  

Wie doen er mee?  

Europese Unie - Interreg Vlaanderen/Nederland en Ministerie Economische Zaken en Klimaat financieren dit project waarin 8 zorgproeftuinen in Vlaanderen en Nederland zijn gerealiseerd: 

Vlaanderen:  

Nederland:  

Odisee Hogeschool is ook partner in het project en voert een deel van het onderzoek naar de effectiviteit van de innovatietrajecten uit. 

Wanneer vindt CrossCare 2.0 plaats? 

Het project wordt uitgevoerd in de periode april 2023 tot en met maart 2026. 

Verder lezen 

Meer informatie

Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met Karin Slegers, via;  [email protected]