Gezondheidszorg en Welzijn
Gezondheidszorg en Welzijn

Jeanne de Vries (20), vierdejaars Verloskunde

Mijn affiniteit met de zorg lag al jong vast, als kind dacht ik aan kraamverzorgster. Later kwam ik erachter dat ik vooral graag een rots in de branding wil zijn voor mensen in een intensieve periode. Tijdens het afronden van de havo ben ik naar de open dag Verloskunde geweest en was meteen enthousiast. Hoewel ik best twijfelde of het mij wel zou lukken, kwam ik tot mijn verrassing door de selectieprocedure heen en werd aangenomen op de opleiding. Vanaf dag 1 wist ik dat ik op mijn plek zat, ondanks dat ik pas 16 jaar oud was!

Intiem en extreem persoonlijk

Wat mij aanspreekt in de Verloskunde is de combinatie van medisch en sociaal. Als verloskundige ben je primair medische expert in de geboortezorg, tegelijkertijd begeleid je vooral het proces vanaf een positieve test tot aan 6 weken na de bevalling. Je ondersteunt mensen in een hele bijzondere periode. Het is intiem en extreem persoonlijk. In Nederland hebben we een uniek systeem in de geboortezorg met thuisbevallingen, het werken in iemands privéomgeving maakt het persoonlijk. In de verloskunde kan je voor complexe en kritieke situaties komen te staan, jij bent dan zelfstandig verantwoordelijk voor moeder en kind. Hiervoor moet stevig je in je schoenen staan, daadkrachtig en besluitvaardig zijn. Je werkt autonoom en staat er meestal alleen voor. Juist het onvoorspelbare in het vak trekt mij!

Hoog niveau van opleiden

Ik kijk met veel plezier terug op de opleiding. Het is een kleine academie met gedreven en gemotiveerde docenten en een positieve sfeer onder studenten. Kwalitatief goed onderwijs en een hoog niveau van opleiden staan hoog in het vaandel. Iedereen kent elkaar en dat is niet alleen erg leuk, maar ook praktisch omdat je elkaar snel weet te vinden.

Er valt nog zo veel meer te leren

Ik verheug me erop om over een paar maanden aan het werk te gaan. Een leuke werkplek vinden moet lukken, vanwege een breed aanbod aan vacatures. Daarnaast is dit een vak wat blijft, zolang de mensheid bestaat. Ik ben nog niet uitgestudeerd, er valt nog zo veel meer te leren in dit vak. Ik heb nu al zin in de post hbo-echoscopie, daarnaast overweeg ik om eventueel nog een master Verloskunde te doen. Maar eerst vooral ervaring gaan opdoen in het veelzijdige, fascinerende en bijzondere proces van nieuw leven!

Rots in de branding in een intensieve periode.

Jeanne (20)
vierdejaars Verloskunde