Nieuws
Nieuws

City Deal Kennis Maken Maastricht van start

Ruim 100 studenten en tal van medewerkers van Zuyd Hogeschool waren maandagochtend, samen met studenten en onderzoekers van Universiteit Maastricht en met medewerkers van gemeente Maastricht, aanwezig bij de aftrap van City Deal Kennis Maken Maastricht in de raadzaal van het gemeentehuis. De City Deal is een groot multidisciplinair leefbaarheidsproject in de wijken Mariaberg en Randwyck. Overkoepelend projectleider Nurhan Abujidi, lector Smart Urban Redesign bij Zuyd Hogeschool, gaf het officiële startschot voor het project waaraan in totaal ruim 220 studenten van Zuyd en tientallen studenten van UM deelnemen. City Deal Kennis Maken Maastricht is een samenwerking tussen gemeente Maastricht, Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht.

Multidisciplinaire aanpak

Binnen de City Deal ¬– een landelijk initiatief vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Agenda Stad – wordt Maastricht, net als andere studentensteden, beschouwd als een leeromgeving voor studenten en kan de stad gebruikmaken van de kennis en ideeën van de studenten. “Het project moet uiteindelijk leiden tot een ontwikkelplan voor de wijken, maar het proces is wat mij betreft nog veel belangrijker”, zegt Abujidi tijdens de opening. De studenten die deelnemen komen van uiteenlopende opleidingen bij Zuyd. Van Built Enviroment tot Facility Management en van Gezondheidszorg tot Social Work. Het multidisciplinaire karakter noemt collegevoorzitter Luc Verburgh als een belangrijk aspect van City Deal Kennis Maken Maastricht.

Transitiethema’s

Verder noemt Verburgh het maatschappelijke belang van het project en de aansluiting bij de transitiethema’s van Zuyd. “Daarnaast is het een voorbeeld van goede samenwerking met Maastricht University. We vullen elkaar aan, niet alleen in dit project maar structureel.” 

Verbondenheid

Wethouder Bert Jongen van Maastricht is verguld met de deelname van studenten. “Het kan de verbondenheid tussen de stad en de studenten verder verbeteren. Studenten krijgen meer interesse in de stad en door meer contact tussen inwoners en studenten ontstaat vanzelf al meer verbondenheid.”

Programma direct van start

De komende tien weken gaan de studenten direct aan de slag in de wijken. Op vrijdag 15 november worden de eerste resultaten gepresenteerd.