Nieuws
Nieuws

Melanie Kleynen wint WCF Proefschriftprijs 2019

Tijdens de Wetenschapsdag Fysiotherapie won Melanie Kleynen voor haar proefschrift ‘Perspectives on theory and application of implicit and explicit motor learning in neurological rehabilitation' de WCF Proefschriftprijs 2019. Iris Kanera behoorde ook bij de 10 genomineerden.

Onderzoek voortzetten

Kleynen is docent-onderzoeker bij het lectoraat Voeding, Leefstijl en Bewegen en de opleiding fysiotherapie. Enthousiast laat ze weten: ‘Ik zie deze prijs als een erkenning voor het werk en dit sterkt mij in het voornemen om het onderzoek door te zetten. Het is een bevestiging dat dit onderwerp relevant is voor de fysiotherapeut.’ Verder wil Kleynen vooral haar begeleidingsteam bedanken: Dr. Susy Braun (Zuyd Hogeschool/Universiteit Maastricht) Prof. Sandra Beurskens (Zuyd Hogeschool/Universiteit Maastricht) Dr. Sascha Rasquin (Adelante/Universiteit Maastricht) Prof. Rich Masters (University of Waikato, Nieuw Zeeland).

Een trotse Melanie Kleynen (midden)

Over het onderzoek

Mensen die een beroerte hebben gehad moeten vaak bewegingen zoals het lopen weer opnieuw leren. Dit kan op veel verschillende manieren. Fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals kunnen verbale, gedetailleerde uitleg geven (expliciet leren), of patiënten meer onbewust (impliciet) laten ervaren hoe ze beter kunnen bewegen. Door bijvoorbeeld een beeldspraak of een uitdagende omgeving te gebruiken. In dit project zijn de kennis en ervaringen van internationale experts over expliciete en impliciete manieren van aanleren van bewegingen gebundeld in een denkmodel voor therapeuten. Uit toegepaste studies komt naar voren dat impliciet leren hanteerbaar lijkt en het lopen van patiënten kan verbeteren.