Gezondheidszorg en Welzijn
Iets voor jou?

Iets voor jou?

Zuyd biedt 8 bachelor- en 2 masteropleidingen op het gebied van zorg en welzijn aan circa 4.000 studenten. De opleidingen zijn gevestigd in Heerlen, Sittard en Maastricht. Elke opleiding heeft een eigen, persoonlijke sfeer en karakter. Enthousiaste en kundige docenten met passie voor ontwikkeling van de student zijn bepalend voor de hoge kwaliteit en waardering. Er is veel aandacht en ruimte voor samenwerking, onderzoek en praktijkleren.

Studenten waarderen praktijkervaring

Onze studenten bedanken de zorgprofessionals

Bekijk de video

Interviews met onze studenten

Fannie, Fleur, Maartje, Tim, Lea-Marijke, Jools, Jeanne en Audrey vertellen over hun opleiding. Lees hun inspirerende verhalen.

Waarom kiezen voor een zorgopleiding?

Neem een kijkje bij onze opleidingen

Wat betekent het om bij ons te studeren?

Studeren aan een van onze opleidingen betekent een flinke dosis theorie die onderbouwd is door onderzoek. Daarnaast is er veel praktijkonderwijs. Je oefent in onze goed uitgeruste vaardigheidslokalen, maar ook in de echte beroepspraktijk tijdens stages en praktijkopdrachten. Vanaf de start leer je hoe belangrijk samenwerken met andere professionals is. Je werkt daarom dan ook samen met andere studenten, van je eigen opleiding en van andere (zorg) opleidingen. 

De campagne Ikzorg gaat in op de mogelijkheden in de zorg en heeft dat mooi in beeld gebracht in deze video (duur: 1 minuut)

Topopleidingen

Zuyd staat voor kwaliteit. Kies je voor Zuyd, dan kom je studeren bij een kwalitatief goede opleiding. Zuyd Hogeschool staat op de derde plaats in de nationale ranking voor grote hogescholen van de Keuzegids hbo 2024. Bovendien zijn 6 van onze gezondheidszorgopleidingen excellent. Zij mogen zich daarom Topopleiding noemen. Dit zijn onze Topopleidingen:

 • Verloskunde
 • Ergotherapie
 • Fysiotherapie
 • Logopedie 
 • Vaktherapie
 • Mens en Techniek | BiometrieOnze opleidingen worden o.a. zeer gewaardeerd vanwege de integratie van onderzoek in onderwijs en de praktijk. Onze lectoren spelen daarin een belangrijke rol. Meer lezen over de lectoren, hun projecten en publicaties. 

Verkort vwo traject

Ben je vwo’er, dan kun je je opleiding misschien in minder tijd afronden zodat je al na 3 jaar kunt doorstromen naar een master. 

In onderstaande video hoor je alles wat je moet weten over dit verkorte traject. 

Heb je na het bekjiken van de video nog vragen over dit traject? Neem dan contact op met esther.bols@zuyd.nl

Bekijk de video

Docu Isa: inspiratie voor een carrière in de zorg

Hoe haal je het beste uit jezelf? En: hoe kun je als zorgprofessional echt het verschil maken in het leven van mensen. Hoe kun je iemand vooruithelpen en stimuleren met jouw kennis en vaardigheden. En ook nog samen plezier maken. Dat kun je zien in de documentaire Isa.

Stel: je bent net 18 jaar en staat midden in het leven. Dan word je uit het niets getroffen door een hersenstaminfarct. Tijdens de uren die verstrijken krijgen vitale delen van je hersenen geen zuurstof. Je raakt ‘locked in’. Je hele lichaam raakt verlamd en je kunt alleen nog maar met je ogen kunt knipperen. Een nachtmerrie! Dit komt echt heel zelden voor bij jongeren. Toch overkwam het Isa. Maar ze knokte zich terug. Haar bijzondere verhaal werd de rode draad van een documentaire, in opdracht van Zuyd Hogeschool gemaakt. De therapeuten die haar hebben begeleid laten zien hoe betekenisvol werken in de zorg is.

Intensief revalidatietraject
Het goede nieuws is dat Isa weer grotendeels de oude is. Cognitief heeft ze er niets aan overgehouden, lichamelijk zijn er wel forse beperkingen. Spreken kost haar veel moeite, maar ze gaat goed vooruit. Haar herstel koste anderhalf jaar lang intensief revalideren met hulp van onder andere logopedisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Dit zorgde ervoor, samen met haar optimisme, doorzettingsvermogen en wilskracht, dat zij weer toekomstplannen kan maken.  

Betekenisvol werk in de zorg
Deze documentaire laat zien hoe je als zorgprofessional het verschil kunt maken in iemands leven. Of je nu logopedist, ergotherapeut of fysiotherapeut bent, of vaktherapeut, biometrist, verpleegkundige, sociaal werker of verloskundige. Zuyd is de opleider voor al deze beroepen. Laat je door de documentaire en korte filmpjes inspireren voor werken in de zorg. 

Lees meer Lees minder

Iets voor jou?

Ligt je interesse bij:

 • nieuwe ontwikkelingen in zorg en welzijn
 • gezond leven en een gezonde samenleving
 • vitaal leven
 • mensen helpen
 • toepassing van technologie
 • behandelen of zorg verlenen
 • samenwerken

Vind jij daarnaast persoonlijke begeleiding belangrijk en wil je later werken in een dynamische sector met goede baankansen? Dan zit je goed bij de opleidingen van Gezondheidszorg en Welzijn van Zuyd!

Heb je nog vragen?

Mail dan naar zorgenwelzijn@zuyd.nl. Bellen kan naturlijk ook : 088-9893 0000.