Architectural Crafts associate degree
Architectural Crafts (ad)

Architectural Crafts (Ad)

In deze nieuwe tweejarige opleiding in architectuur-design leer je producten bedenken én maken. Niet zo maar een product. Jouw ontwerpen sluiten naadloos aan bij de andere architectonische elementen. Je bent steeds op zoek naar de verbinding. Alles klopt met elkaar. Wat jij maakt is top functioneel en zorgt voor een optimale beleving.

 • Locatie Maastricht
 • Duur 2 jaar
 • Afstudeertitel Associate Degree
 • Taal Nederlands
Let op: de opleiding moet nog geaccrediteerd worden en gaat naar verwachting in september 2025 van start. Neem voor meer informatie contact op via  architecture@zuyd.nl

De opleiding in beeld

Over de opleiding

Dit ga je leren

Architectuur-design staat voorop in deze opleiding. Je wordt ontwerper. Maar voordat je iets ontwerpt, denk je er goed over na. Beleving en functionaliteit van je ontwerp zijn belangrijk. Je leert onderzoek te doen, kritisch naar dingen te kijken en vragen te stellen. Waarom maken we dit zo, hoe kan dit anders en beter? Je zoekt naar oplossingen. Onze docenten helpen je daarbij. Zij leren je vanuit verschillende invalshoeken naar iets te kijken.

Je wordt een specialist
Je bent bezig met kleine details, maar verliest daarbij het grote geheel niet uit het oog. Je wordt specialistisch ontwerper in het architectonische domein. Je bepaalt zelf waarin je je specialiseert. Daarvoor krijg je bij ons de ruimte. In onze werkplaatsen ga je aan de slag met productietechnieken crafts dus, en materialen. Je experimenteert en maakt prototypes: wat werkt en wat werkt niet? Zo ontdek je je talenten, zoek je naar oplossingen en werk je naar een perfect product toe.

De volgende lessen staan op het programma:

 • Ontwerpvaardigheden : schetsen, CAD tekenen, modellen en prototypes maken
 • Materialenonderzoek
 • Architectuur-, ontwerp- en kunstgeschiedenis
 • Marketing
 • Communicatievaardigheden: schrijven, presenteren
In deze video vertellen docenten Remi en Jane over de pilot die leidde tot de ontwikkeling van de ad Architectural Crafts.

Kom studeren in een inspirerende omgeving

Je studeert in een studio omgeving samen met de Bachelor studenten Architectuur- en Interieurvormgeving waarin je elkaar inspireert en stimuleert. Je ontwikkelt een eigen ontwerp-signature en leert je ideeën kritisch te analyseren.

Dit zijn je docenten

Ontwerpers Jane Worthington en Remi van Oers zijn je hoofddocenten. Met hen volg je een programma van praktische, architectuur-design gerichte projecten en oefeningen. Zij leren je om ‘out of the box’ te denken, de wereld uit te dagen en te dromen. Maar tegelijkertijd leer je ervoor te zorgen dat je producten zinvol, maakbaar en maatschappelijk verantwoord zijn. 

Architectuur Academie Maastricht

De Architectuur Academie Maastricht staat bekend om haar aanbod van kwalitatief hoogwaardige opleidingen en de creatieve energie van haar studenten en docenten. Naar verwachting komt hier in 2023 de Associate degree (Ad) Architectural Crafts bij. Daarmee is de Architectuur Academie Maastricht de enige academie in Nederland die een compleet spectrum aan architectuuropleidingen aanbiedt. Van een tweejarige Associate degree Architectural Crafts tot een Bachelor Architectuur- en Interieurvormgeving alsook de masteropleidingen Architectuur en Interior Architecture.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • Eisen

  Havo, vwo of mbo
  Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Je neemt deel aan een selectie procedure.

 • Taal

  De opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Het is daarom belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal en heb je een buitenlands diploma, dan moet je voor de start van de opleiding het Staatsexamen NT2 op niveau 2 halen. Hiervoor kun je een cursus Nederlands als tweede taal volgen (NT2).

  Meer info over NT2-cursus

 • 21+

  Ouder dan 21 jaar?
  Beschik je niet over één van de genoemde diploma's, haal je binnenkort ook niet één van deze diploma's en ben je 21 jaar of ouder bij de start van de studie? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Tijdens de 21+ toets krijg je een aantal taaltoetsen en toetsen op ruimtelijk en technisch inzicht. Naar aanleiding hiervan krijg je van de toelatingscommissie een bindend advies of je met de opleiding kan starten.

Iets voor jou?

 • Je bent geïnteresseerd in architectuur van de kleinere schaal.
 • Je bent een bedenker én een maker.
 • Je bent creatief.
 • Je bent een teamplayer.
Beroep

Na de studie

Aan het werk

Na je afstuderen ben jij een waardevolle aanwinst voor design- of architectenteams in binnen- of buitenland. Je buigt je als specialist over een onderdeel van een totaal plan. Je houdt hierbij het totaalplaatje in de gaten of je ziet toe op de implementatie van architectonische elementen of producten. 

Verder studeren

Je kunt binnen de academie verder studeren voor de bachelor Architectuur en Interieur. Je komt in aanmerking voor een verkort traject.

Maastricht Academy of Architecture
Herdenkingsplein 12
6211 PW Maastricht