Nieuws
Nieuws

Paralympisch kampioen Mitch Valize geeft gastcollege

Derdejaars studenten Biometrie met de afstudeerrichting Sport en Revalidatie worden in hun laatste blok getrakteerd op tien gastsprekers. Een daarvan is Paralympisch kampioen Mitch Valize. Met zijn handbike won hij in 2021 in Tokio goud.

Mitch vertelt vandaag aan studenten van Zuyd over zijn “gouden handvatten”. Deze speciale grepen heeft de in Heerlen geboren topsporter laten maken op de Brightlands Campus in Geleen. Ze zijn op maat gemaakt zodat ze als gegoten in zijn handen passen en hij meer grip heeft. Ook studenten van Zuyd waren betrokken bij de productie.

Gouden handvatten

“Zonder mijn gouden handvatten had ik zilver gewonnen”, vertelt Mitch na zijn gastcollege. “Op dat laatste stuk voor de finish zat ik in de tweede positie. Toen ik bij de Fransman Loïc Vergnaud kwam, zag ik hoe zijn handen weggleden. Ik had daar geen last van en daardoor kon ik al mijn kracht gebruiken om mijn fiets vooruit te duwen. Het leek wel of mijn handen vastgelijmd zaten aan mijn handvatten. Dat komt door die vorm en het materiaal. Perfect. Maar volgend jaar in Parijs heeft iedereen natuurlijk op maat gemaakte handvatten”, weet de Paralympisch kampioen.

Details

Mitch zou geen sportman zijn als hij tijdens zijn gastcollege niet ook even een demonstratie zou geven. Enthousiast vertelt hij hoe zijn sport draait om details. “En voor elke detail heb je weer andere specialisten nodig. Door al die mensen samen te brengen, hebben we de handbike zo kunnen aanpassen dat ik er een voordeel mee heb ten opzichte van de concurrentie. Dat ik goud heb, komt natuurlijk niet alleen door het materiaal. Ik heb er zelf ook nog wat voor moeten doen”, lacht hij.

Spatborden

Mitch is blij met de bijdrage die op de Brightlands Campus is geleverd aan zijn “onbekende sport”. Zijn grepen noemt hij een “gamechanger”. “Tegenwoordig proberen heel veel handbikers mijn innovaties van toen te kopiëren. Dus we moeten de concurrentie telkens een stap voor blijven.” Daarom heeft de topsporter een heel verlanglijstje klaarliggen met toekomstige aanpassingen voor zijn handbike. “Veel is wat mij betreft haalbaar voor de Spelen van Los Angeles in 2028. En een paar wensen zijn zelfs al in vervulling gegaan voor Parijs volgend jaar. Sterker nog, op dit moment zijn drie studenten van Engineering bezig met spatborden. Die zijn vooral voor trainingsritten. Nu ben ik telkens drijfnat als het wegdek nat is.” Een ander idee: is een nieuw ontwerp voor de trapas. Mitch vindt dat deze gebruiksvriendelijker mogen worden dan de huidige systemen. “Wie weet kunnen studenten van Zuyd hier in de toekomst ook een bijdrage aan leveren”, zegt hij hoopvol.

‘Indrukwekkend’

De studenten Stijn Slots (19), Aimée Boersen (21) en Hakim Sbai (21) van Mens en Techniek | Biometrie kijken met veel plezier terug op dit sportieve gastcollege. “Een indrukwekkend verhaal over zijn weg naar de top”, vertellen ze. “Hij heeft veel oog voor detail en boekt zo technische winst. En Mitch’ achtergrond als bewegingswetenschapper sluit mooi aan op onze studie.”

Meten is weten

Docent Dennis Odekerken van Mens en Techniek | Biometrie kijkt ook tevreden terug: “Je merkt dat studenten door Mitch extra gemotiveerd zijn om een topoplossing te bedenken. Opdrachtgevers als Mitch geven studenten vleugels. Ook zien ze dat er nog zoveel te ontdekken is als je interesse hebt in het menselijk lichaam in combinatie met techniek. Meten is weten. En zo kun je sporters ondersteunen in hun voortgang. Het is mooi en goed als de praktijk dichtbij komt in een gastcollege. Vooral de binding met de atleet en diens belevingswereld. Dan begrijp je heel goed wat je als biometrist kunt betekenen.”