Nieuws
Nieuws

Rechtenstudenten Zuyd winnen landelijk debattoernooi

Studenten van het Zuyd Legal Lab hebben het HBO-Rechten Debattoernooi gewonnen. Student Domenique Triest mag zich zelfs de beste debater van het hele toernooi noemen! Het debattoernooi vond op 30 mei plaats bij Saxion Hogeschool in Enschede.

Domenique, Tristan, Kyle, Axelle, Evy en Jeroen studeren allemaal HBO-Rechten bij Zuyd. Ze lopen ook alle vijf stage bij het juridische leerwerkbedrijf van de opleiding, het Zuyd Legal Lab. Coördinator Jasmijn Keulers van het Legal Lab is supertrots. “Onze studenten hebben alle 3 debatrondes gewonnen! De jury vond dat ze sterke argumenten hadden die ze met overtuiging brachten. Ook lieten ze zich niet van de wijs brengen of overrompelen door hun concurrenten. Argumenteren is een belangrijke vaardigheid voor juristen. We besteden daar veel aandacht aan in onze opleiding. Het is mooi om te zien hoe goed deze studenten het argumenteren al in de vingers hebben.”

Spannend

Student Domenique vond het debatteren maar wat spannend. “Je moet snel denken en reageren, en niet gaan twijfelen aan jezelf. Gelukkig hadden we ons verdiept in de regels van debatteren en nagedacht over de aanpak. Dat gaf houvast. Debatteren is gewoon leuk. Het is een boost voor je zelfvertrouwen. En je leert kritisch nadenken over allerlei onderwerpen.” Daar is medestudent Evy het mee eens. “Je moet soms diep graven in een onderwerp om met goede stellingen te komen. Ik vond het vooral een uitdaging om zo snel mogelijk de stellingen van de andere partij te weerleggen. We zijn zo ver gekomen omdat we elkaars sterke en zwakke punten kennen. Iedereen heeft op zijn of haar eigen manier bijgedragen aan de winst. We waren een beetje bang voor ons Limburgse accent, maar dat viel gelukkig weg toen we de eerste ronde wonnen.”

Volgend jaar bij Zuyd

Het debattoernooi is een initatief van de HBO-Rechtenopleidingen in Nederland en werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. Omdat wij dit keer gewonnen heeft, mag Zuyd het toernooi volgend jaar organiseren.

V.l.n.r.: De winnaars HBO-Rechten Debattoernooi 2024: Tristan Mans, Kyle Rijlaarsdam, Domenique Triest, Axelle Fekkes, Evy Hermans en Jeroen Hulsken.

Domenique Triest met de prijs voor de beste spreker van het toernooi.