Nieuws
Nieuws

Richard Martina is nieuwe lector Innovatief Ondernemen

Richard Martina (44) is de nieuwe lector Innovatief Ondernemen van Zuyd. Hij is begonnen op 1 oktober. Steven de Groot, de voorganger van Richard, overleed in 2022.

Het lectoraat Innovatief Ondernemen wil ook onder leiding van Richard bedrijven leren omgaan met alle technische vernieuwingen. Dit om het MKB klaar te stomen voor de toekomst. Zo kijken de onderzoekers hoe MKB’ers goederen kunnen verkopen in een 3D-wereld waar consumenten als avatars minder op hebben met eigendommen.

Richard vertelt dat hij blij was te horen dat hij lector wordt bij Zuyd. “Het overgrote deel van mijn studieloopbaan heb ik in Limburg doorgebracht en ik kijk ernaar uit om nu aan de slag te gaan als lector.”

Studietijd

Tijdens die studieloopbaan haalde Richard zijn PhD in Governance and Policy Analysis in 2016 aan Maastricht University. Hier haalde hij ook zijn Master of Arts in European Studies on Society, Science, and Technology in 2007. Net als de Master of Science in International Business, concentration in Strategy & Innovation in 2005. Maar voor dit alles, in 2003 kreeg hij zijn Bachelor of Science in Business Administration aan de University of the Netherlands Antilles op Curaçao. De titel van zijn proefschrift was ‘Uncertainty and resource constraints in the small island developing states: essays in entrepreneurial cognition’.

Werkervaring

Voor Zuyd werkte Richard van 2008 tot 2017 bij de academische staf van de Universiteit van Curaçao  aan de faculteit Sociale Wetenschappen en Economie. Sinds 2017 is hij senior onderzoeker aan de  Hogeschool van Amsterdam. 

Naast het publiceren van wetenschappelijke en praktijkartikelen was hij betrokken bij de opzet en het leiden van onderzoeksconsortia, het ontwikkelen van onderwijs en het managen van kwaliteitsprocessen. “Bij Zuyd wil ik projecten beginnen waar studenten van verschillende opleidingen samen uitdagingen voor het MKB oplossen terwijl ze hun praktische vaardigheden ontwikkelen.”

Curaçao

Buiten zijn werk is hij ’s zomers veel op zijn mountainbike te vinden. Fietsend tussen de zoutpannen en flamingo's op Curaçao. “Ik ben een STXBP1 vader. Dat betekent dat mijn vijfjarig zoontje een zeldzame genetische ziekte heeft. Samen met andere STXBP1 ouders in Nederland en Europa proberen we elkaar te steunen en bewustzijn te creëren voor deze aandoening. Mijn zoontje woont met zijn moeder op Curaçao.”