Nieuws
Nieuws

Scholieren maken voetballende auto’s en mode van afval

Voetballen met elektrische autorobots, zonnepanelen testen en een modeshow van afval. In de eerste week van het nieuwe studiejaar mochten 365 havo en vwo-leerlingen van Porta Mosana College, Bernardinuscollege en de Europaschule helemaal losgaan om de planeet duurzamer te maken tijdens het event ‘DO TASTE CHANGE DAY’ in Valkenburg.

De zonnepanelen in het gras voor de Polfermolen smelten nog net niet in de brandende zon terwijl scholieren de maximale energieopwekking testen. De workshops zijn deels georganiseerd door Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) en Zuyd. Bij de zonnepanelen staan Falon Colberts en Eric Curfs, docenten van Engineering bij Zuyd. Ze leggen uit welke formule en apparatuur nodig zijn. Terwijl opletten in die verzengende hitte niet meevalt, meet Lucas (16) toch geconcentreerd. “Zonnepanelen zijn heel belangrijk. Mijn vader krijgt zelfs een auto met zonnepanelen op het dak”, vertelt hij.

Voetbalwedstrijd

In de Polfermolen is het koeler. De sporthal lijkt vandaag een enorme technische werkplaats. Toch is hier straks een spectaculaire voetbalwedstrijd. De spelers: twee piepkleine elektrische auto’s. Derdejaars Dennis de Ruiter (20) en vierdejaars Jael Peeters (26) van Electro Engineering hebben een speciale code gemaakt. “Als de scholieren die invoeren, kunnen we voetballen”, zeggen Dennis en Jael. Anderhalf uur later barst de strijd los.   

Escaperoom en printers

Aan de andere kant van de sporthal kraakt het groepje van Jonathan (15) van het Bernardinuscollege net het laatste raadsel in de duurzame Zuyd-escaperoom. “Heel leuk om stap voor stap al die raadsels op te lossen.” Intussen klinkt verderop zacht gezoem. 3D-printers maken hier penhouders. Bij het ontwerp draait alles om uiterste precisie, vertellen Isabella Boels (20) en Lara Verkaik (19). Ze zijn vierdejaars Mechanical Engineering.

Design  

Bij het ontwerpklasje van vierdejaarsstudent Nick Peters (24) van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving gaat het ook om precisie. Oude kleding krijgt een nieuw leven. Zo tovert Sofie (15) een oud T-shirt met naald en draad om tot jurk. “Kan makkelijk, het is zo groot”, lacht ze. Jule (15) van de Europaschule is ook in haar element: “Dit is mijn hobby.” 

‘Alles is draagbaar’

Voor de zomervakantie maakten alle leerlingen van afval mode. Op de catwalk in het Openluchttheater tonen ze hun creaties. 'Alles is draagbaar’ en ‘Stop plastic soup’ staat op twee outfits. Yannick (16) van Porta Mosana kijkt trots naar het robotpak van karton dat zijn groepje. Hij vindt duurzaamheid belangrijk en kijkt er daarom naar uit om straks bij Built Environment van Zuyd te leren hoe hij duurzaam moet bouwen. “Of ik ga de politiek in.”

Goede toekomst

Die toekomst van Yannick en zijn leeftijdgenoten is ook precies het doel van vandaag. De ‘DO TASTE CHANGE DAY’ is onderdeel van het project Grenzeloos Samenwerken van het Docent Ontwikkel Team (DOT) circulaire Economie. In het DOT werken scholen en CHILL samen.

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goed opgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.