Nieuws
Nieuws

INKOM 2023: vrijheid na corona

Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en Vista College verwelkomen dit nieuwe schooljaar een kleine 4000 eerstejaars. Tijdens de INKOM afgelopen week maakte het overgrote deel voor het eerst kennis met Zuid-Limburg en met name Maastricht. “Het is hier zo relaxed.”

Het is warm, deze woensdagmiddag in het Tapijnpark in Maastricht, het epicentrum van de INKOM 2023, de gezamenlijke introductiedagen van Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en Vista College in Maastricht. Heel warm zelfs, maar voor het ‘festival’ dat precies in het midden van de introductieweek staat geprogrammeerd, is dat geen enkel bezwaar. “Liever dit weer dan regen”, zegt Michael uit het Duitse Bonn, eerstejaars European Studies. “En het valt wel mee. In Frankrijk en Italië schijnt het 43 graden te zijn.”

De Maastrichtse temperaturen zorgen wel voor een zekere loomheid. De roeimachines van Saurus zijn niet erg in trek. Wel de bars waar bier en frisdrank rijkelijk vloeien en natuurlijk de ijskraampjes waarvoor lange rijen staan. De waterspelletjes zijn populair, de zeepglijbaan met watersproeiers is geen moment onbezet.

Kennismaken en chillen

En er wordt gekeken, gepraat, gelachen, kennisgemaakt, gechild. Er vormen zich groepjes en stelletjes, zeker als de zon rond een uur of zeven achter de horizon zakt en het festival ongemerkt overgaat in een uitbundig feest. De eerste twee dagen van de INKOM zijn duidelijk bedoeld om het ijs te breken. De nieuwelingen, ook wel ‘kindjes’ genoemd, ontmoeten hun ‘mama’s’ en ‘papa’s’, ervaren studenten veelal van studentenverenigingen en disputen die zich ontfermen over groepjes studenten. Ze struinen door de stad, ze sporten en eten samen, beleven een culturele avond, er is een kennis- en informatiebraderie en ze ronden af met elke avond een spetterend feest in het MECC of een kroegentocht. ”Dat is de bedoeling, mensen leren kennen, een beetje wennen aan de stad”, zegt Onah uit het Belgische Mechelen. Ze staat aan het begin van een bachelorstudie Arts and Culture. “Zeker is dat spannend. In een vreemde stad met allemaal nieuwe mensen om me heen. Ik heb er zin in, maar ik ben heel blij met de INKOM. Een leuk groepje, een lieve ‘mama’. Ik voel me al geen vreemde meer.”

“Het is gezellig”, vult Simon uit Breda, eerstejaars aan de Hotel Management School van Zuyd, aan als hij even de schaduw opzoekt. “Natuurlijk hebben we op onze eigen campus aan de rand van de stad een introductie en allerlei activiteiten, maar ik wil ook Maastricht verkennen, andere studenten leren kennen.”

Wegwijs maken

Dat doet hij met een groepje onder de ervaren vleugels van “mama” Phae, derdejaars aan de hotelschool en actief lid van studentenvereniging Amphitryon. “Dit is zo leuk om te doen”, zegt ze, “nieuwe studenten wegwijs maken tijdens vijf dagen feest. Zelf ben ik gestart in coronatijd. Toen was er niets. Niet leuk om zo je studie te beginnen, maar we halen het nu dubbel en dik in. En deze jongens en meisjes zijn snel over hun onzekerheid heen hoor. Ze hebben mij al niet meer nodig.”

Leden werven

De INKOM is voor de studentenverenigingen zoals KoKo en Circumflex (Tragos mag dit jaar niet meedoen) dé gelegenheid om nieuwe leden binnen te halen. “Natuurlijk”, zegt Mirthe van studentenvereniging KoKo, gehuld in een geel T-shirt zoals alle (bestuurs)leden van de vereniging waarvan iedereen lid kan worden zonder ontgroening of taken. “Dit zijn onze belangrijkste wervingsdagen, zeker. De laatste drie jaren waren lastig door corona. Vorig jaar was er een INKOM, maar met de handrem erop. Nu voelt iedereen zich bevrijd. De sfeer is goed, je proeft het plezier. Daar gaat het deze week om. Het is je eerste indruk van de stad, je kennismaking met de universiteit of hogeschool. Belangrijk. Die leden komen vanzelf wel.”

Niet vergeten

Ook tal van Maastrichtse maatschappelijke en culturele instellingen zijn deze week present om de nieuwe lichting studenten welkom te heten. Er is aandacht voor studentenwelzijn, voor seksuele veiligheid, voor financiële zaken en studentenbaantjes. Ties uit Den Haag heeft deze warme woensdag nog even geen oren naar een bijbaan. “Het is hier zo relaxed”, zegt hij, onderuit gezakt met een blikje in het gras. “Volgende week beginnen de colleges, moet er gewerkt worden. Nu nog even niet.”

Mooie dagen

Het wordt ongetwijfeld laat deze nacht, 05.00 uur om precies te zijn, volgens het officiële programma. Morgen, donderdag, en vrijdag staan workouts, een escaperoom, zwemmen, een picknick, een foodtruckfestival, bowlen, open air cinema en een cantus op het programma. Het MECC tenslotte is vrijdagnacht gastheer voor het slotfeest. “Nog twee mooie dagen te gaan”, verwacht een Engelsprekende student. “Deze INKOM kan nu al niet meer stuk.”