Nieuws
Nieuws

HIT-Week: kennismaken met Zuyd en Heerlen

Op de laatste dag van de vierdaagse HIT-Week, de algemene introductie georganiseerd door studentenverenigingen voor eerstejaars aan Zuyd Hogeschool in Heerlen, valt de regen met bakken uit de lucht. De Citygames in hartje stad worden geschrapt waarna plan B in werking treedt: spelletjes, een quiz en een Escaperoom in het paviljoen op P3 op Nieuw Eyckholt. Inclusief de zelfbereide lunch.

Een tegenvaller? Voorzitter Tayla schudt het hoofd. “Helemaal niet”, zegt de bijna afgestudeerde Vaktherapeute deze vrijdagochtend. “Kijk iedereen eens lol hebben met een simpel balspelletje. En ze willen allemaal winnen, straks ook met de quiz en de Escaperoom. We hebben echt een hele leuke week achter de rug. Vanavond nog het afsluitende feest met Cantus als klap op de vuurpijl. Voor volgend jaar hebben we voldoende munitie en filmpjes om reclame te maken voor een nieuwe HIT-Week.”

Creatief zijn

Dat is ook nodig, want de opkomst was weliswaar hoger dan vorig jaar, maar de twee organiserende studentenverenigingen Woord & Daad en Volupia hadden toch stiekem op méér deelnemers gerekend. “Eigenlijk wel”, erkent secretaris Kate, net klaar met het eerste jaar Verpleegkunde bij Zuyd. “Weinig deelnemers betekent weinig inkomsten en weinig budget. Erg? Nee hoor. Dan moet je creatief zijn. We hebben elke dag zelf gekookt in plaats van een dure cateraar ingehuurd. Eén avond frietjes met hamburger, één avond pasta bolognese, één avond pizza’s van sponsor Domino’s tegen een heel zacht prijsje. We hebben drie dagen een heel mooi programma kunnen presenteren. Met lasergamen, zwemmen, een kroegentocht, kampvuur en overnachten in de kantine van Zuyd. Heel veel geslapen is er geloof ik niet. Volgens mij heeft iedereen het wel naar zijn zin gehad.”

Heel speciaal

Aankomend eerstejaars Engineering Mika uit Heerlen in ieder geval wel. Hij moest de laatste dag eigenlijk werken, maar regelde een vervanger voor zijn   baantje bij Subway. “Ik wil er straks bij zijn”, zegt hij. “Die laatste avond schijnt heel speciaal te zijn. En ja, het was een fijne introductie. Heerlen ken ik wel goed, maar ik heb nu toch een beter beeld van de school waar ik terechtkom. En ik heb in het groepje meteen vrienden gemaakt. Als we volgende week starten ken ik al flink wat mensen.”

Vertrouwd

‘Mama’ Mara, bijna afgestudeerd als logopedist, knikt. “De eerste dag startte met zeven onwennige jongens en meisjes. We zijn aan de slag gegaan met het zelf maken en schilderen van een vlag. Binnen een dag hadden we een team en hebben we allerlei wedstrijdjes gespeeld tegen de andere introductieteams. Erg leuk om zo’n ploegje te begeleiden en te zien hoe snel ze vertrouwd raken.”

Samenwerking

Tayla kijkt terug op een geslaagde HIT-Week. “Absoluut”, zegt ze. “We hebben de eerstejaars een mooie week geboden en ook mooi: de samenwerking tussen Volupia en Woord & Daad was perfect. We zijn misschien concurrenten, maar tegelijk bieden we studenten een thuishaven tijdens hun studie. Een warm onthaal is dan een mooie start. Volgend jaar wil geen eerstejaars dat missen, geloof mij.”