Nieuws
Nieuws

Docent-onderzoeker zwemt voor zijn vrouw die kanker heeft

Onderzoeker en docent Pieter Eijgenraam van Zuyd zwemt in september samen met familie, vrienden en collega’s voor zijn zieke vrouw. Ze heeft uitgezaaide darmkanker. Sinds de diagnose twee jaar geleden voelde Pieter zich machteloos. Tot hij samen met zijn Jolanda in september 2021 Swim to Fight Cancer in Maastricht zag.

“Een collega van Jolanda deed toen mee en dat raakte haar enorm. Daarom besloot ik dat ik de volgende editie zelf mee ga doen”, vertelt Pieter. Hij werkt voor het lectoraat Wijkgerichte Zorg en de opleiding Verpleegkunde van Zuyd. De stichting Fight Cancer is in 2014 opgericht door een paar mensen die een zwemtocht organiseerden in open water.  

Onderzoek

Al zwemmend halen ze jaarlijks geld op voor verschillende onderzoeken tegen kanker van universiteiten en ziekenhuizen. De zwemmers van Swim to Fight Cancer trotseren niet alleen de Maas in Maastricht. Ook in andere Nederlandse steden leggen ze kilometers af in open water voor het goede doel. Vorig jaar werd bijvoorbeeld ruim 2 miljoen euro opgehaald om talentvolle, jonge onderzoekers aan het werk te zetten.

400 euro

Pieter hoopt dit jaar met een team van minstens tien deelnemers mee te doen. “Het zou mooi zijn als we vierhonderd euro per deelnemer ophalen.” Natuurlijk doet hij mee om het onderzoek tegen kanker te steunen. Maar zijn grootste drijfveer is toch wel “Jo een hart onder de riem steken”, vertelt hij.

Rotziekte

“Wanneer je hoort dat je kanker hebt, is niets meer zoals het was voor jou en de mensen die dicht bij je staan. Van het ene moment op het andere schiet je in de actiestand om alles te doen wat je kunt om die kankercellen uit te schakelen. Mijn vrouw voert al twee jaar een strijd tegen deze ellendige rotziekte.” Pieter, hun kinderen, familie, vrienden en collega’s steunen Jolanda waar ze kunnen. Dat kan met een lief woord, begeleiding tijdens een van de vele ziekenhuisbezoeken, een kaartje of een gezellige avond. “Maar altijd is er weer dat machteloze gevoel”, zegt Pieter.  

Geen tovenaar

De docent-onderzoeker beseft dagelijks dat hij geen wonderdokter of tovenaar is die kan zorgen voor een goede uitslag van de volgende scan. “Toch zijn al die lieve berichtjes en gesprekjes van enorm belang. Jo haalt zoveel energie uit een wandeling met een vriendin, daar kan geen dokter tegenop.” Pieter wil Jolanda graag een extra energieboost geven. Dat is waarom hij meedoet aan Swim to Fight Cancer.

3 september

Op zondag 3 september is het zover. Na veel trainingen springt Pieter op deze dag met familie, vrienden en collega’s in de Maas. “Onderzoek is de enige manier om mensen in de toekomst te beschermen tegen de gevolgen van kanker. Daarom hoop ik dat iedereen gul wil geven of wil meezwemmen om broodnodig onderzoek een impuls te geven en Jo te steunen.”

Steun en zwem mee

12 mei, de verjaardag van Florence Nightingale, is de Internationale Dag van de Zorg. Pieter roept speciaal op deze dag studenten en collega’s op om hem te helpen. Maar ook andere supporters die Team Jolanda financieel willen steunen, kunnen dit doen via de site van Swim to Fight Cancer.