Nieuws
Nieuws

Zuyd helpt NOS bij uitlegvideo over greenwashing

Docent-onderzoeker Rob Jacobs en lector Martijn Zoet (Future-proof Financial) van Zuyd hebben de NOS achter de schermen geholpen met een uitlegvideo over 'greenwashing'. Bedrijven maken zich schuldig aan greenwashing als ze zeggen dat hun product duurzaam is, terwijl dat eigenlijk niet klopt. De uitlegvideo is zaterdag op YouTube verschenen.

De NOS benaderde het lectoraat Future-proof Financial naar aanleiding van eerdere berichtgeving op Zuyd.nl. Dit verhaal ging over studenten en experts die bij Zuyd colleges en cursussen krijgen over greenwashing. De NOS wilde ook aandacht aan 'groenwas-praktijken' besteden. En om er zeker van te zijn dat hun video feitelijk klopt, vroeg de redactie de onderzoekers van Zuyd vooraf kritisch naar het script te kijken van hun Youtube-filmpje. 

Greenwashing opsporen

Greenwashing is een groeiend probleem. Steeds meer bedrijven roepen dat hun producten duurzaam, biologisch of 100% vegan zijn, terwijl dat in meer dan de helft van de gevallen niet klopt. Deze marketingtruc wil de Europese Unie bestrijden. Daarom zijn de spelregels voor bedrijven aangescherpt. Maar om bedrijven terug te fluiten, is het eerst zaak te ontdekken wanneer er nou eigenlijk sprake is van greenwash-praktijken. Studenten en professionals leren daarom bij Zuyd hoe ze kunnen uitpluizen of een bedrijf zich (bewust of onbewust) schuldig maakt aan greenwashing. 

Logisch verlengstuk

“Wat wij al een tijd benadrukken is dat ‘greenwashing’ eigenlijk heel dicht in de buurt komt van het werk van een financial”, vertellen Rob Jabobs en Martijn Zoet. “Traditiegetrouw leren wij onze studenten (Bedrijfseconomie en Accountancy) dat de financiële informatie die bedrijven naar buiten brengen, eerlijk is. Bij greenwashing streven we eigenlijk precies hetzelfde na. Alleen gaat het nu om niet-financiële informatie. Deze duurzaamheidsinformatie is eigenlijk een heel logisch verlengstuk voor de Future-proof Financial.” Om dit goed te kunnen, moet die financieel expert van de toekomst breder worden opgeleid en meer gaan samenwerken met andere disciplines. Het lectoraat onderzoekt dit en legt uit hoe het in de praktijk werkt.

Meer filmpjes

Jacobs en Zoet kijken tevreden naar het YouTube-filmpje van de NOS. “In kort tijdsbestek krijg je heel veel zinvolle informatie over greenwashing. Daarbij was het erg leuk en nuttig om hier een inhoudelijke bijdrage aan te mogen leveren. Het zet ons ook aan het denken. Zouden we het onderwijs eigenlijk niet veel meer volgens dit soort korte, inhoudelijk goede filmpjes moeten aanbieden?”

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goed opgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Meer informatie: Programma Duurzaam Zuyd