Nieuws
Nieuws

Onderzoek: empathie is goud waard op werkvloer zorgsector

Als de baas interesse toont en ‘relationeel leiderschap’ hoog in het vaandel heeft staan, leidt dat direct tot meer tevredenheid en betere prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Joost Hoedemakers bij Zuyderland Thuiszorg.

Medewerkers zullen met meer plezier naar hun werk komen en duurzaam inzetbaar zijn, zo concludeert Hoedemakers. Hij promoveert aan de Open Universiteit en voor Zuyd is hij docent aan de opleiding Business Studies en onderzoeker bij het lectoraat Employability.

Ongeveer 400 zorgprofessionals van Zuyderland Thuiszorg deden mee aan zijn onderzoek. En de resultaten laten zien dat leidinggevenden enorm belangrijk zijn als het gaat om het stimuleren van werktevredenheid en employability. Kortom, het duurzaam inzetbaar werkvermogen van medewerkers.

Midden in coronatijd

“Dit zijn natuurlijk hele belangrijke bevindingen voor zorginstellingen en hun medewerkers”, vertelt Hoedemakers. “Zorgprofessionals werken tegenwoordig in een turbulente, veranderende omgeving. Digitalisering, robotisering èn complexere zorgvragen zijn aan de orde van de dag. Daarom is het extra hard nodig dat iedereen goed zijn werk kan blijven uitvoeren. Dit kan door het optimaal gebruik te blijven maken van ieders competenties. Employability is cruciaal voor medewerkers én organisaties”, benadrukt de promovendus. Hij blikt terug op een onderzoek dat plaatsvond “in een zeer uitdagende periode. Vooral voor de zorg. Midden in coronatijd. Toch hebben we door een goede samenwerking met alle betrokkenen mooie resultaten kunnen boeken.”

Hoedemakers was vooral geïnteresseerd in het effect van het leiderschap van de direct leidinggevenden op het loopbaansucces van medewerkers. “Dat leiderschap heeft natuurlijk ook invloed op het functioneren van een zorgorganisatie en het zorgstelsel als geheel. Extra bijzonder was dat er juist tijdens corona zoveel aandacht was voor het werk van verpleegkundigen in deze ongekend uitdagende zorgsector.”

Onderzoeksopzet

Het onderzoek duurde een jaar en begon in oktober 2021. De 400 medewerkers van Zuyderland Thuiszorg die meededen, kregen drie keer een online vragenlijst toegestuurd. Telkens met een tussentijd van zes maanden.

Het begon met een innovatieve samenwerking tussen Zuyderland, Zuyd, Open Universiteit, NEIMED, Socio-Economic Knowledge Institute en TallKing Skills. Daarna kregen alle leidinggevenden de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops met als thema ‘relational leadership’. Hiermee wilde Hoedemakers samen met zijn team onderzoeken hoe ‘relational leadership’ kan bijdragen aan loopbaansucces en baantevredenheid van zorgprofessionals. Samen met zijn team heeft Hoedemakers Zuyderland gevraagd om mee te doen. Zijn medeonderzoekers zijn promotor Jol Stoffers PhD. Stoffers is lector bij Zuyd en bijzonder hoogleraar aan de Open Universiteit. En copromotor was dr. Vanderstukken van de Open Universiteit.

Samenwerking

Behalve de Open Universiteit, Zuyd en Zuyderland hebben ook de andere partners een bijdrage geleverd aan het onderzoek. Stoffers: “Deze samenwerking is van groot belang om samen op zoek te gaan naar antwoorden op de huidige en toekomstige uitdagingen in het management van gezondheidszorg.”

Zo werken wij aan een duurzamere wereld

Bij Zuyd Hogeschool gonst het van de ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzamere wereld. Met het programma Duurzaam Zuyd bieden we hieraan richting en ondersteuning. In dit programma geven wij onze duurzaamheidsambities vorm: we zorgen voor een integrale plaats van duurzaamheid in ons onderwijs, we verduurzamen onze bedrijfsvoering en we investeren in de vitaliteit van onze studenten en medewerkers. We zijn er nog niet, maar we werken hier iedere dag keihard aan. Op die manier zorgen we er als hbo-instelling voor dat onze studenten zich ontwikkelen tot goedopgeleide professionals. Professionals die de kennis en de vaardigheden hebben om vanuit hun vakgebied bij te dragen aan een duurzamere wereld.