Project
Wijkgerichte Zorg

Prospect

In Nederland krijgen jaarlijks 11.000 mannen de diagnose prostaatkanker. In 70% van de gevallen betreft het een lokale, niet uitgezaaide prostaatkanker. Er zijn verschillende behandelopties waaruit de patiënt in overleg met de medisch specialist kan kiezen. Onderzoek toont echter aan dat patiënten geen weloverwogen keuze kunnen maken wanneer zij geen goed beeld hebben van de verschillen tussen de behandelingen. Om patiënten de mogelijkheid te geven een geïnformeerde beslissing te nemen over hun behandeling ontwikkelen we een keuzehulp genaamd PROSPECT (prostaatkanker keuzehulp voor neveneffecten).

In deze keuzehulp wordt informatie gegeven over de mogelijke behandelingen en krijgen patiënten een gepersonaliseerde kansberekening voor bijwerkingen van de verschillende behandelopties. De informatie uit deze keuzehulp ondersteunt het proces van gedeelde besluitvorming. Uiteindelijk moet dit leiden tot minder spijt van de behandelkeuze achteraf, een betere therapietrouw doordat patiënten meer betrokken en geïnformeerd zijn, en minder kosten doordat vaak wordt gekozen voor een minder invasieve behandeling.

PROSPECT maakt gebruik van de subsidieregeling ‘Transparantie over de kwaliteit van zorg’ van het Zorginstituut Nederland (ZIN). Voor de realisatie en implementatie van de keuzehulp heeft Zuyd Hogeschool tijdens dit project nauw samengewerkt met Maastro Clinic, het Maastricht University Medical Center (MUMC+), het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis - Nederlands Kanker Instituut (AvL-NKI) en Patient+.

U kunt hierover ook meer lezen in het artikel in ict&health. 

Meer informatie

Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met Renée Verwey, renee.verwey@zuyd.nl of