Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
ict achtergrond

HBO-ICT (informatie- en communicatietechnologie)

Na de studie
Als afgestudeerde van de opleiding HBO-ICT kun je kiezen uit een breed scala aan functies bij verschillende organisaties en bedrijven. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te studeren.

Welke titel mag je gebruiken?

Titel
Na het afstuderen heb je de graad “Bachelor of Science (BSc)”.

 

 

Wil je na de opleiding doorstuderen?

De opleiding HBO-ICT sluit goed aan bij meerdere masteropleidingen. Met Maastricht University (UM) en de Open Universiteit (OU) zijn of worden afspraken gemaakt over de doorstroom van de opleiding HBO-ICT, zonder schakelprogramma naar verschillende masters:

Opleidingen Universiteit Maastricht (UM):

Opleidingen Open Universiteit (OU):

 
Mogelijke beroepen

 

Alumni aan het woord

Oud-studenten van de opleiding HBO-ICTvertellen over hun functie en werkzaamheden.

Mirjam Pluis, Consultant bij Open Line
"In 2014 ben ik afgestudeerd in de afstudeerrichting Infrastructure Design van de opleiding ICT. Op dit moment werk ik als consultant bij Open Line. Hier ben ik na mijn afstuderen begonnen en werk ik inmiddels vijf maanden. Via Open Line ben ik gedetacheerd naar twee andere bedrijven waar ik onder andere de functie Network Engineer bekleed. Daarbij draag ik oplossingen aan op netwerkgebied voor verschillende vraagstukken, zoals VOIP of het koppelen van nieuwe vestigingen aan het bestaande netwerk. In mijn huidige functie kan ik alle vaktechnische lessen goed gebruiken. Ook de communicatieve vaardigheden en het schrijven van rapportages zijn vaardigheden die ik dagelijks toepas. Ik vind mijn werk leuk omdat ik altijd al affiniteit gehad heb met de netwerkkant van ICT. In mijn werk kan ik zowel deze kant als het bedenken van oplossingen combineren, wat steeds tot een andere ervaring leidt. Over vijf jaar hoop ik netwerkspecialist te zijn bij een middelgroot bedrijf. Daarnaast hoop ik dat ik rond die tijd nog altijd in de detachering zit als consultant of network engineer."

Maikel Andelbeek, Junior ICT Architect bij Rabobank International
"In 2014 ben ik afgestudeerd bij Zuyd in de richting Information Management. Op dit moment werk ik vijf maanden bij de Rabobank. Momenteel ben ik bezig met het updaten van de globale standaarden voor technologieën en software die worden gebruikt. Daarnaast optimaliseer ik de huidige SharePoint-site van de afdeling wat betreft processen en werkwijzen.
Tijdens mijn opleiding heb ik een gevarieerde mix van vaardigheden en kennis geleerd, wat me nu van pas komt. Het opstellen of updaten van een architectuur vraagt veel kennis van processen, technologieën, maar
vooral van mensen. Het is belangrijk om te kunnen samenwerken, je doet het tenslotte met een team specialisten en mede-architecten. Juist doordat ik een brede achtergrond heb opgedaan maakt dat ik goed in
staat ben om mensen en ICT met elkaar te verbinden. Mijn huidige baan geeft mij de unieke kans om ervaring op te doen met ICT-architectuur in een internationale organisatie. Ik ga iedere dag weer keihard aan de slag omdat ik het leuk vind dat mijn bijdrage uiteindelijk ervoor zorgt dat de organisatie een stap verder komt. Over vijf jaar zie ik mezelf als consultant om vanuit die positie met mijn brede kennis en ervaring opdrachtgevers te ondersteunen in het samenbrengen van business, mensen en ICT."


Micha Verboeket, Projectmanager/ Software Engineer bij Mediaan
"In 2010 ben ik cum laude afgestudeerd in de afstudeerrichting Information Technology. Na mijn opleiding ben ik bij Mediaan gaan werken en hier werk ik nu drieënhalf jaar. In 2012 heb ik mijn master International Business, Information management gehaald bij Maastricht University. Deze studie heb ik naast mijn fulltime baan gedaan. Op dit moment werk ik aan projecten bij organisaties als ING bank, KPN, Vodafone en Aevitae, waarbij ik de organisaties op gebied van ICT begeleid. Tevens breng ik bedrijfsprocessen van alle afdelingen in kaart en help ik onze klanten bij de verbetering van afspraken met externe partijen. Binnen Mediaan ben ik bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, denk ik mee met de businessplannen voor komende jaren en zit ik in de Mediaan Innovation Academy.
IT en technologie verandert, en snel! Toen ik studeerde waren er nog geen Apps voor smartphones en leerde ik op een heel andere manier programmeren. Maar de kennis, principes en denkwijzen die ik heb geleerd zijn nog altijd bruikbaar. En niet alleen de technische vaardigheden zijn belangrijk, ik heb tijdens de opleiding ook sociaal en communicatieve vaardigheden ontwikkeld die nog steeds van pas komen in mijn huidige functie. Ik zie het als een uitdaging om mij bezig te houden met de toepassingsmogelijkheden van al deze technologie en kennis. Als software ontwikkelaar ben je ook creatief bezig en denk je na over nieuwe mogelijkheden voor eindgebruikers. Maar deze kennis kun je ook gebruiken in het ontwerpen en testen van software, of als projectleider in de aansturing van projectteams. Naast het vakinhoudelijke begeleid ik bijvoorbeeld ook stagiair(e)s/afstudeerders, houd ik plannings- en evaluatiegesprekken met mijn collega’s of neem ik sollicitatiegesprekken af. Het leukst vind ik dus de variatie in het werk en het steeds bezig zijn met nieuwe uitdagingen."

Alumni

Als oud-student of alumnus heb je er belang bij dat de opleiding die je gevolgd hebt goed aangeschreven blijft. Ook is het handig op de hoogte te blijven van aanvullende scholings- en contactmogelijkheden. De opleiding HBO-ICT en faculteit ICT hebben er baat bij om via alumni voeling te blijven houden met ontwikkelingen in de relevante beroepspraktijk.

Dat doen we dan ook al sinds jaren intensief. Bij werkveldcontacten rond stages en in toenemende mate ook rond studieonderdelen (thema’s) komen we elkaar vaak tegen. We maken afspraken, plannen projecten, proberen van elkaar te leren en elkaars belangen te bevorderen. En last but not least, we praten bij over de ontwikkelingen in carrière, beroep en onderwijs. Dit organiseren we dan in de sfeer die stamt uit de studieperiode , een sfeer van nauwe betrokkenheid en korte lijnen, die we blijvend in ere houden. Ook is gebleken dat alumni zelf behoefte  hebben om elkaar weer terug te vinden. Om persoonlijke redenen maar zeker ook om te "netwerken" en ervaringen uit te wisselen.

Op LinkedIn kun je onze aangesloten oud-studenten terugvinden:

Heb je zelf de opleiding Informatica, Technische Informatica, Information Management, Netwerk Infrastructuur Design gevolgd? Meld je dan ook aan bij een van de groepen op LinkedIn. Wellicht heb je nog contact met oud-klasgenoten, dan stellen we het op prijs als je ook hen wilt attenderen op deze groepen.

Op- en aanmerkingen zijn ook altijd welkom, ik hoor graag jullie reacties!

Marlou Koelman en Marcel Schmitz
E marlou.koelman@zuyd.nl en Marcel.Schmitz@zuyd.nl
Alumnicoördinatoren ICT

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie