Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
ict achtergrond

HBO-ICT (informatie- en communicatietechnologie)

De opleiding HBO-ICT van Zuyd

Praktijkgerichtheid, het doen van onderzoek en het leren in communities zijn belangrijke onderdelen van de opleiding HBO-ICT van Zuyd hogeschool.

ICT Community

Learning Community van studenten, docenten en professionals 
ICT is meer dan een opleiding. Het is een community van studenten, docenten en professionals uit het werkveld die samen leren, kennis delen en werken aan projecten. In de learning community beschouwen we je als aankomende professional. Dan leer je al tijdens je studie om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen handelen, professionele ontwikkeling en het werken in een bedrijfsomgeving. De community bestaat uit een off- en online omgeving waar studenten, docenten en professionals elkaar ontmoeten.

Offline activiteiten
Om je een leuke studietijd te bezorgen en je klaar te stomen voor het bedrijfsleven organiseren we verschillende offline activiteiten met een sociaal of carrièregericht karakter. Enkele voorbeelden zijn de introductieweek, het galafeest, de LAN-party, Sports@ICT, De ICT Draait Door, de bedrijvencontactdagen ICT en gastcolleges. Daardoor werk je naast je technische skills ook aan je sociale skills. Dat komt goed van pas als je afgestudeerd bent. Tijdens deze activiteiten kom je ook met oud-studenten van de ICT-opleiding en andere ICT-professionals in contact. Daardoor krijg je een goed beeld van wat je na je studie kunt verwachten en bouw je een groot netwerk op.

Online
Ook online kom je als student in contact met onze docenten en ICT-professionals via de communitywebsite DoIT@Zuyd met een speciaal forum voor zittende studenten, via Facebook of LinkedIn.

Aan het woord
Marcel Schmitz, ICT-docent: “Eigenlijk is Zuyd klein genoeg om persoonlijk te kunnen zijn en tegelijkertijd groot genoeg om professioneel te zijn. De sfeer tussen studenten onderling en ook met docenten is bijzonder goed. Dat merk je bijvoorbeeld bij onze learning community genaamd DoIT@Zuyd. In deze community komen studenten, docenten en professionals samen om deel te nemen aan allerlei leuke en nuttige activiteiten. Van een spelletje ‘Wie is de mol?’ tot aan een bedrijvencontactdag ICT waar bedrijven en studenten hun eerste contacten leggen voor een succesvolle start van hun carrière.”

Myrna Creemers, ICT-studente: “Het voelt heel eigen bij de faculteit ICT. Iedereen staat ervoor open om elkaar te helpen. Ook al ken je elkaar niet, je kunt altijd iets vragen aan een andere student of de docentenkamer binnenwandelen. Marcel is bijvoorbeeld niet mijn docent. En toch kan ik altijd bij hem terecht! Met vragen over projecten, maar ook om gezellig bij te praten. Ik vind het prettig dat de medewerkers van de faculteit ICT mij persoonlijk kennen en tijd voor mij vrijmaken.”

 

Praktijkgericht aan de slag!

Werken in een echte praktijkomgeving
Naast je stage- en afstudeeropdracht, die je bij een bedrijf in het binnen- of buitenland gaat uitvoeren, werk je ook aan praktijk- of onderzoeksopdrachten voor bedrijven uit de regio. Je werkt dan samen in een projectgroep met andere studenten, docenten en professionals aan adviezen, software of werkende producten die de opdrachtgever ook echt gaat gebruiken. Dit kan bij Zuyd in Heerlen in ons Centre of Innovation and Services (CIS), in één van onze labruimtes of studentwerkplekken op de ICT-gang. Ook kun je buiten Zuyd aan de slag bij bijvoorbeeld het BISS institute, EIZT of een bedrijf dat verbonden is aan de opdracht.

Voorbereiding op beroepspraktijk
Tijdens de opleiding worden ook verschillende netwerkevenementen, gastcolleges en excursies georganiseerd om je in contact te brengen met het werkveld, zodat jij up-to-date kennis kunt opdoen of alvast kunt “netwerken” voor je toekomstige baan. Naast de praktijkruimten beschikken we over een ICT-loungeruimte, verschillende vergaderruimten en flexibel ingerichte werkplekken speciaal voor studenten. Daar kom je met andere ICT-studenten samen om bij te praten, gezellig samen te zitten, maar ook om groepsopdrachten uit te voeren. We doen er alles aan om je studie op een persoonlijke en professionele manier te ondersteunen.

BISS Institute
Op de Smart Services Campus in Heerlen is het topinstituut Business Intelligence & Smart Services (BISS) gevestigd. Hier werken de drie onderwijsinstellingen Maastricht UniversityZuyd Hogeschool en Open Universiteit samen aan (de ontwikkeling van) onderwijs en het doen van onderzoek. BISS is een “lab-achtige” omgeving waar iedereen wordt aangemoedigd om te experimenteren met ideeën op gebed van Big Data, Internet of Things en Smart Services. Als ICT-student kun je in het BISS Institute werken aan onderzoeksprojecten of praktijkopdrachten samen met andere studenten, docenten en professionals. Op deze campus zijn tevens de internationale bedrijven als APGAccenture en Conclusion gevestigd. In de toekomst komen er alleen maar nieuwe innovatieve bedrijven op gebied van Smart Services bij. Dat biedt jou als afgestudeerde HBO-ICT'er van Zuyd straks volop carrièremogelijkheden!

Aan het woord
Vincent van der Meer werkt als docent aan de opleiding HBO-ICT en is tevens werkzaam als Business & Information Architect bij APG. Een duo-functie is één van de manieren waarop onze docenten feeling houden met de beroepspraktijk.

Vincent: “Twee dagen per week sta ik voor de klas, de andere dagen werk ik voor APG. Het geeft veel energie om les te geven en die lessen met echte praktijkvoorbeelden te verrijken. Een anekdote, een kleine casus of gewetensvraag: de voorbeelden uit de praktijk stromen vanzelf mijn lessen in. Tijdens de opleiding leren we je niet alleen wat nu hip en trending is, maar ook de achterliggende gedachten en concepten. Zo word je voorbereid op een blijvend veranderend vakgebied.”

Onderzoek in onderwijs

Onderzoek vormt in het derde en vierde leerjaar ook een belangrijk onderdeel van de opleiding HBO-ICT. Gerichte onderzoeksopdrachten voer je uit in samenwerking met het lectoraat Data Intelligence. Dit lectoraat focust zich met onderzoek op de deelgebieden Automated Digital Forensics, Data Science & Operational Research en Internet of Things. Vanuit het lectoraat leren de aangesloten lectoren en docent-onderzoekers jou als ICT-student de kneepjes van het vak. Dat kan in de vorm van onderwijsmodules, echte praktijkonderzoeken, cases of afstudeeropdrachten. Daarbij werk je samen met lectoren, professionals en docenten aan de uitvoering onderzoeksprojecten.

Aan het woord
Jeroen van den Bos werkt als lector voor het domein Automated Digital Forensics en is tevens werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Jeroen verbindt onderzoek aan het onderwijs door les te geven, onderwijs te ontwikkelen en onderzoeksopdrachten beschikbaar te stellen.

Jeroen: “Steeds meer mensen maken gebruik van foto’s, video’s en applicaties. Bij opsporing na een misdrijf wordt gebruik gemaakt van deze data op telefoons, laptops, tablets en andere devices. Vaak hebben mensen steeds meer data op deze devices staan en dat maakt het onderzoeken van deze data tijdrovend. Om daders sneller digitaal te kunnen opsporen moet snellere en slimmere software worden ontwikkeld die aansluit op de laatste gebruikerstrends.”

 

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie