Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
ict achtergrond

HBO-ICT (informatie- en communicatietechnologie)

Beroep
Het vakgebied van een HBO-ICT'er is heel breed. Je kunt je bezighouden met de bedrijfskundige kant van ICT, met cybercrimebestrijding of juist met het bedenken en bouwen van software. 

 

 

Ontdek welke beroepsmogelijkheden je hebt

 

Het vakgebied van een HBO-ICT'er is heel breed. Je kunt je bezighouden met de bedrijfskundige kant van ICT, met cybercrimebestrijding of juist met het bedenken en bouwen van software. Met een ICT-opleiding kun je overal terecht. Techniek, zorg, onderwijs, overheid en commerciële bedrijven. ICT is overal en ICT'ers zijn hard nodig. 

ICT-vakgebied (ook wel IT genoemd)
ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Deze sector houdt zich bezig met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databanken en websites. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van administratieve software valt hieronder. Vaak gebeurt dit in een bedrijfskundige context (bron: Wikipedia).

Branchevereniging Nederland ICT  beschrijft de ICT-bedrijfstak als volgt: "De ICT-bedrijfstak levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economische ontwikkeling en is de motor achter de groei van onze economische topsectoren. Op de lijst van software producerende landen staat Nederland binnen de EU op de vierde plaats. De ICT-sector is ook een populaire werkgever. Op de top-tien lijst van bedrijven met de meest tevreden werknemers staan zeven ICT-bedrijven."

Er zijn verschillende branches en functies waarin je als afgestudeerde HBO-ICT'er aan de slag kunt.

 

 

Alumni

Alumni

Welke functies sluiten aan bij deze opleiding?

Een baan met toekomst
Bij de opleiding Ad-ICT leiden we je op voor een baan met veel toekomstperspectief. Door onze goede contacten met het bedrijfsleven sluit ons onderwijsprogramma naadloos aan op de vragen vanuit de arbeidsmarkt. 

De vraag naar afgestudeerde ICT-studenten is groot en je hebt na je studie de keuze uit verschillende typen organisaties. Je kunt bij bedrijven, consultancy- of adviesbureaus aan de slag. Of in de gezondheidszorg, chemie, techniek, overheid, onderwijs, commerciële of financiële instellingen. 

Daar zit je in een ICT-rol of ben je bij een ICT-dienst werkzaam. Je kunt hierbij denken aan functies als:

  • ICT projectmanager/leider
  • business intelligence consultant
  • informatiemanager
  • software engineer
  • ICT Service Manager
  • security analist
  • digital forensic researcher
  • data scientist

 

Je kunt ook op de site van de nationale beroepengids kijken. Dan krijg je een beeld van de functies, werkzaamheden en het bijbehorende salaris. Specifiek voor banen in Nederlands en Belgisch Limburg kun je kijken op de website van banenrijklimburg.

 

Wat zijn je kansen op een baan?

Uit onderzoek dat SEO uitvoert in opdracht van Elsevier blijkt dat de kans op een baan na de hbo-studie ICT groot is. De meeste net afgestudeerden vinden binnen één tot twee maanden een baan.

Uit het onderzoek blijkt dat het salaris anderhalf jaar na afstuderen ongeveer € 2.850,- bruto per maand is en de ICT’ers hier tevreden over zijn. 60% van de ict’ers heeft een vaste baan en ongeveer 85% heeft een tijdelijke baan met uitzicht op vast dienstverband. De ICT’ers hebben geen spijt dat ze voor een ICT-opleiding hebben gekozen en evenmin voor hun keuze voor ICT bij Zuyd Hogeschool. Lees meer op de website van Elsevier.

Het artikel "Nederland schreeuwt om ICT'ers" op 5 september 2014 nogmaals aan dat het werkveld nog steeds op zoek is naar ICT'ers.

Andere interessante artikelen:

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie