Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Geel 1

Engineering

De opleiding
De brede opleiding Engineering is voortgekomen uit de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde. De opleiding Engineering is een praktijkgerichte opleiding waarbij je al snel kunt kiezen voor diepgaande of juist brede technische afstudeerrichtingen.

Wat maakt de opleiding Engineering zo uniek?

Wat biedt de opleiding Engineering?
Een ingenieur moet vooral veel kennis bezitten. Daarom komen in het studieprogramma veel technische basisvakken aan bod die ook een toepassing krijgen in de praktijk. Van elke afstudeerrichting volg je verschillende vakken, zodat je een brede basiskennis binnen het vakgebied Engineering opbouwt. Hierdoor kun je over meerdere vakgebieden meepraten. Deze brede basiskennis wordt door het bedrijfsleven enorm gewaardeerd.

Praktijkgericht aan de slag
Tijdens de opleiding werk je aan echte praktijk- of onderzoeksopdrachten voor het bedrijfsleven. Je ontwikkelt dan een advies voor een bedrijf of levert een werkend product op. Tijdens deze opdrachten ontwerp of voer je nieuwe technologie in die kwaliteit van leven of milieu verbeteren. Enkele voorbeelden zijn de ontwikkeling van een pianotrap, waarmee jongeren én ouderen in de zorg gestimuleerd worden om te bewegen. Of de ontwikkeling van een duurzame auto die tot wel 5000 kilometer op één liter brandstof kan rijden. Of ervoor zorgen dat de Mini, gebouwd bij VDL Nedcar, voldoet aan de kwaliteitseisen van BMW.

 

Werkvormen
Je kunt niet elk vak op dezelfde wijze aanleren, daarom krijg je een goede mix van onderwijsvormen. Tijdens de opleiding Engineering krijg je te maken met praktijkgericht onderwijs, waarbij je samenwerkt in (onderzoeks)projecten. De projectgroepen zijn redelijk klein. Daardoor zijn de lijnen met de docenten kort en krijg je alle aandacht die je nodig hebt. Daarnaast volg je hoorcolleges, werkcolleges en practica.

Veel keuzemogelijkheden en begeleiding
De opleiding biedt veel keuzemogelijkheden en het is mogelijk om je studie deels zelf in te richten. Je stelt gedurende de opleiding een individueel portfolio samen, waarmee je de focus en meerwaarde van je diploma bepaalt. Om je eigen studieloopbaan te kunnen uitstippelen, moet je weten wat je ambities en persoonlijke kwaliteiten zijn. Om je daarbij te helpen krijg je een studieloopbaanbegeleider toegewezen die je bij je individuele ontwikkeling begeleidt. Het gaat dan niet alleen over studieresultaten, maar ook over welke keuzes je het beste kunt maken, de manier van studeren op het hbo, extra scholing en het leren samenwerken in groepen die vanuit meerdere vakgebieden zijn samengesteld.

 

Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. Informatie over de toelatingseisen vind je in het reglement Toelating en Inschrijving (pdf). Als er voor de opleiding nog extra, specifieke eisen gelden, vind je die in hoofdstuk 3 van de onderwijs- en examenregeling (OER).

 

Volg ons

Afstudeerrichtingen

In het eerste jaar komen verschillende afstudeerrichtingen aan bod. Na het eerste jaar kies je een profiel binnen een bepaalde afstudeerrichting.

Healthcare Engineering
Als healthcare engineer ben jij de verbinding tussen de medische en technische wereld en ontwikkel je innovatieve producten of processen gericht op patiënten en zorgprofessionals. Denk hierbij aan zorg op afstand of domotica, waarbij je apparaten in huis op afstand kunt aansturen. Daarmee kun je bijvoorbeeld patiënten helpen hun leven zo prettig mogelijk in te richten door de inzet van technologie of bijdragen aan een sneller revalidatietraject.

Industrial Engineering and Management (Technische Bedrijfskunde)
Als afgestudeerde van deze richting ben jij de schakel tussen techniek en management. Je beschrijft, beoordeelt en (her)ontwerpt bedrijfsprocessen. Je licht bedrijfsprocessen én producten door en maakt een inschatting waar mogelijke problemen kunnen ontstaan. Je bedenkt bedrijfskundige oplossingen voor allerlei (technische) vraagstukken. Als Industrial Engineer ben je breed inzetbaar in de industrie, dienstverlening of bij de overhead.

Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde)
Mechanical Engineering is een breed en boeiend vakgebied. De mechanical engineer bedenkt, ontwerpt, analyseert, maakt en verbetert producten, processen en systemen. Hierbij denk je creatief na over nieuwe producten die nodig zijn in ons dagelijkse leven. Daarvoor moet je in staat zijn om de wensen van de klant te vertalen naar een werkend product, goed op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen en kennis hebben van materialen en productieprocessen. 

Electrical Engineering (Elektrotechniek)
Wil je apparaten intelligenter maken, wil je weten hoe apparaten werken en ben je graag bezig met de toekomst vorm te geven, dan is de afstudeerrichting Electrical Engineering een passende richting voor jou. Jij bepaalt met behulp van software en hardware hoe mensen kunnen worden geholpen door techniek en hoe techniek kan worden geholpen door techniek. Je leert verschillende processen te automatiseren in de breedste zin van het woord. Je leert niet alleen tastbare, mechanische of industriële processen te automatiseren, maar zeker ook abstracte software processen.

Energy Engineering 
Energieverbruik is een belangrijk aspect bij de ontwikkeling van nieuwe producten of processen. Er worden steeds meer kleine en zuinige auto’s verkocht, woningen hebben een energielabel en bij elektrische apparaten wordt het energieverbruik aangegeven. Als je een bijdrage wilt leveren aan een gezonde en schone leefomgeving, dan is dit afstudeerprofiel jouw richting. Je leert alles over de relatie tussen ontwerp en energie(verbruik). Op deze manier doe je kennis en ervaring op die helpen onze wereld een klein stukje beter te maken.

 

Projecten

Vanaf het tweede studiejaar werk je in een groep met studenten, docenten en professionals aan real life (onderzoeks) projecten. Deze projecten voer je uit binnen een van de praktijkruimten of laboratoria van Zuyd, bij een bedrijf, op de Wijk van Morgen op het Avantisterrein, de Zorgacademie in Heerlen of op de Chemelot Campus in Geleen. Doordat je samenwerking met professionals, bouw je tijdens je opleiding een netwerk op dat later goed van pas komt bij het vinden van een baan. Hieronder een aantal voorbeelden van projecten.

  • Formula student, voor het duurzaam bouwen van een race-auto
  • Serious games in de zorg, zodat jongeren of ouderen het leuk gaan vinden om meer te bewegen
  • De Zingende Zebra, zodat slechtzienden veilig kunnen oversteken
  • Het verbeteren van een verstelbaar medisch bed voor de thuiszorg
  • Een energieopwekkende speeltuin
  • Metingen aan een bok voor een turnvereniging, zodat turnsters op Olympisch niveau ondersteund worden bij het behalen van betere resultaten
  • Het ontwerpen en produceren van promotiemateriaal voor Zuyd
  • Het optimaliseren van het voertuigenpark van defensie
  • Het verbeteren van het routeplanprogramma voor de distributie van een vers-leverancier

 

Antoinne, derdejaars

"

Ik vind het geweldig om tijdens mijn opleiding aan uitdagende projecten, zoals de Formula Student, mee te mogen werken!

Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie