Zuyd.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Academie Beeldende Kunsten Zuyd

Communication and Multimedia Design


De opleiding

We leiden jou op tot een professional in multimedia en interactieve communicatie, die in staat is mee te groeien met de allernieuwste ontwikkelingen op het terrein van communicatie in digitale media.

Wat kan de opleiding CMD je bieden?

De opleiding is een combinatie van communicatie, vormgeving én technologie. Elk vak bestaat uit theorielessen en praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn actuele cases van bedrijven waaraan je alleen of met een groep werkt. Zo doe je praktische ervaring op, die je nooit meer vergeet. Daarnaast krijg je automatisch te maken met projectmanagement, samenwerken, rapportage- en presentatietechnieken.

Eigen keuzes
Na het eerste studiejaar heb je de mogelijkheid om keuzevakken te volgen. In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf of instelling in binnen- of buitenland. Jij bepaalt waar. Dat gebeurt op basis van je eigen voorkeuren en je studierichting.

Ontwikkeling tot professional
Al in het eerste jaar start je met het ontwikkelen van een professionele houding. Je leert op jezelf en je eigen functioneren te reflecteren. Je oriënteert je op het beroepenveld en het beroepsmatig handelen. Je ontdekt dan snel of dit beroep echt is wat je wilt. Een studieloopbaanbegeleider ondersteunt je hierbij.

 

Faciliteiten 
In de Makerspace kun je gratis gebruik maken van apparatuur, zoals:

 • Film-en fotostudio
 • 3D printer
 • Laser cutter
 • Vinyl cutter
 • Elektronica, audio-apparatuur en camera’s

Maastricht Academy of Media Design and Technology
De opleiding Communication and Multimedia Design maakt deel uit van de Maastricht Academy of Media Design and Technology en werkt samen met de opleiding Vormgeving-Visuele Communicatie. Creativiteit, ontwerpdenken en innovatie op het gebied van interactieve media worden door deze combinatie versterkt.

Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld. Informatie over de toelatingseisen vind je in het reglement Toelating en Inschrijving (pdf). Als er voor de opleiding nog extra, specifieke eisen gelden, vind je die in hoofdstuk 3 van de onderwijs- en examenregeling (OER).

 

Viscom trappenhuis

Studierichtingen

Afhankelijk van je eigen ambities, talenten en vaardigheden, kies je halverwege het tweede jaar je studierichting. Vanaf dat moment voer je zelf de regie over je studie en specialiseer je je als interaction designer of als multimedia designer.

 • Interaction designer
  Interaction designers houden zich bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van interactieve media die mensen gebruiken in hun dagelijks leven. Je kunt hierbij denken aan websites, apps, interactieve televisie en displays. Belangrijk is dat gebruikers ervaren dat deze interactieve media nuttig, leerzaam en gemakkelijk zijn voor hun dagelijkse activiteiten. Je leert om goed te analyseren en de resultaten van de analyse te vertalen naar schetsen, ontwerpen, prototypes en producten. Dit doe je in nauw overleg met de eindgebruikers en met oog voor de belangen van de opdrachtgever.

 • Multimedia designer
  Multimedia designers bedenken en bouwen multimedia applicaties in de breedste zin van het woord. Dat kunnen websites zijn maar ook bijvoorbeeld animaties, computerspellen of videofilms. Het is belangrijk dat je een brede interesse hebt. De meest uiteenlopende onderwerpen kunnen immers op je pad komen. Je hebt het vermogen de wensen en behoeften van opdrachtgevers en publiek helder voor jezelf en je team in kaart te brengen. Daarnaast ben je in staat met verschillende media een interessant verhaal te vertellen. Je hebt gevoel voor beeld, audio, tekst en techniek.

 

Rob, alumnus

" Geniet van je opleiding, kies iets uit waar je goed in bent en probeer jezelf daar op door te ontwikkelen. Word beter dan je buurman, want dat biedt je namelijk de meeste mogelijkheden!

Afgestudeerde en docent aan het woord

Ondernemerschap
"Dave is erg ondernemend. Hij wil ook leren van studenten, dat is een soort nederigheid die goed is," vindt Emiel. Dave: "Je moet je kwetsbaar opstellen. Dat moet een moderne ondernemer ook. Openstaan voor nieuwe ideeën. Ook als docent weet ik niet altijd het antwoord. Ik zie mezelf niet zozeer als vakdocent, maar meer als coach. Dat geldt voor meer docenten bij CMD. Je moet met voortdurende verandering om kunnen gaan, erkennen dat je vak niet stilstaat. Dat is een van de redenen waarom ik Emiel opzoek: daar zit nieuwe kennis."

Inspiratie
Glimlachend: "Emiel was één van de mensen waar ik contact mee wil onderhouden omdat je elkaar veel te vertellen hebt. Je kunt van elkaar leren. Ik ben gewoon heel nieuwsgierig naar waar hij mee bezig is. Als ik Emiel bel, heeft hij altijd wel iets nieuws. Net liet hij mij een of ander vet blog zien, dat gaan we straks bekijken. Dan hoop ik van mijn sokken geblazen te worden, ervan te leren en dat in mijn lessen te gebruiken. Volgens mij noemen ze dat inspiratie."

Eigen verantwoordelijkheid
"Een leuke tijd, maar je moet er wel zelf iets van maken." Zo denkt Emiel terug aan Zuyd. "Er waren medestudenten die vonden dat ze meer aangereikt moesten krijgen vanuit de opleiding, maar ik heb altijd gevonden dat je een eigen verantwoordelijkheid hebt als student, dat je ook zelf dingen moet uitzoeken. Tijdens mijn studie werd ik geïnspireerd door mensen van buiten de opleiding die iets kwamen vertellen. Daarom vind ik het nu ook leuk om betrokken te zijn bij Zuyd. Als Dave me voor iets belt, zeg ik al 'ja' voordat hij uitgesproken is."

Meer filosofie
"Het kan natuurlijk altijd beter", antwoordt Emiel op de vraag of hij dingen in zijn opleiding gemist heeft. "Het heeft ook te maken met persoonlijke belangstelling, maar ik zou graag iets meer over filosofie van technologie gehad hebben. Dat was wel een onderdeel in mijn opleiding, maar ik had het fijn gevonden als dat iets breder behandeld was. Ik merk dat ik de laatste tijd heel erg bezig ben met de vraag: waar zijn we eigenlijk mee bezig?"

Op zoek naar kennis
Dave: "Nadenken over het groter geheel, dat is wat Emiel doet. Mensen die vragen stellen zijn interessant, daar valt veel te halen. We zijn nu aan het sparren om samen iets te doen, meer in de sfeer van co-creatie. We kijken hoe socials onze opleiding kunnen verrijken." Emiel: "We zijn een start-up, we hebben geen budget om Zuyd onderzoek voor ons te laten doen. Misschien dat wij onderzoek voor Zuyd kunnen doen?" En hij schuift zijn visitekaartje nog eens nadrukkelijk naar voren.Contact

Meer contactinformatie

Kennis-/Informatiecentrum

Meer contactinformatie